TerveysSummit TV
Jakso 1 ekstramateriaalisi:
Täältä saat vain TerveysSummit TV:n VIPeille kuuluvat ekstramateriaalit - näitä et nähnyt televisiossa!
Lääkäri Olli Sovijärvi
Olli Sovijärven terveysvinkit sinua varten
- Ollin vinkit arkeen
- Jos mahdollista niin älä laita herätyskelloa soimaan aamulla
- Jos sinulla herätys niin ÄLÄ TORKUTA!
- Aloita aamusi yhdellä kiitollisella ajatuksella
- Keskity rutiineihin, jotka luovat terveyttä
- Vältä kiireen tuntua
- Rauhallinen aloitus päivään auttaa tekemään parempia valintoja koko päivän ajan
- Yksinkertaisia hyviä valintoja pitkin päivää - aloita heti aamusta!
- Ollin hyvät terveysvinkit elinvoimaiseen elämään
- Tapojen muuttaminen on haastavaa sillä poistettujen asioiden tilalle jää helposti tyhjiö
- Lisää siis huonojen tapojen tilalle pieniä hyviä tapoja, jotka tuovat sinulle terveyttä
- Aina kun poistetaan jotakin, lisätään jokin parempi asia tilalle (esimerkiksi pullan tilalle voi vaihtaa raakasuklaan)
- Tutustu Olli Sovijärven projekteihin tarkemmin tästä: https://biohakkerit.fi/
TerveysSummit suosittelee Olli Sovijärven
Ravitsemustila kuntoon -valmennusta
Anna myös kavereillesi mahdollisuus lunastaa jatkossa TerveysSummit TV:n jokaisen jakson ekstramateriaalit ilmaiseksi ja jaa ohjelma tästä.
Lääkäri, toimitusjohtaja Pyry Suonsivu
Top 25 ruoka-ainesuosituksesi Pyryltä
- Mitä tarvitaan täysipainoiseen hyvään ravintoon päivän aikana?
- Kasvikset ovat tärkeitä, niistä on hyvä lähteä liikkeelle
- 25 kasviksen haaste - kokeile!
- Tavoitteena on syödä 25 eri kasvista päivän aikana. Aluksi määrä voi tuntua isolta mutta joukkoon kuuluu runsaasti eri vaihtoehtoja:
- Hedelmät
- Marjat (mm. hilla, mustikka, puolukka, mustaherukka, punaherukka, tyrni)
- Pähkinät (mm. saksanpähkinä, parapähkinä, maapähkinä, hasselpähkinä)
- Siemenet (mm. chia, pellava, pinjansiemen)
- Tuoreyrtit (mm. basilika, orenago, timjami, tilli, persilja)
- Kasvikset
- Tavoitteena 5 eri väriä
- Määrä noin 500 - 1000 g päivässä
- Tässä on hyvä perusta, jolle ruokavaliota voidaan lähteä rakentamaan
- Mitkä ovat yleisimpiä oireita, joiden vuoksi ihmiset tulevat vastaanotolle?
- Maha- ja suolisto-oireet ovat todella yleisiä:
- Ärtyvän suolen oireyhtymä IBS
- Ummetus
- Suolisto ei toimi kunnolla
- Suolisto on hyvinvointimme lähde ja sen tehtävänä on imeyttää syömämme ravinto
- Suolistossa asuu noin 2 kiloa bakteereja
- Bakteereja on suolistossa enemmän kuin meillä on soluja elimistössä
- Suoliston bakteerien tulisi olla tasapainossa siten, että suolistosta löytyy monipuolisesti kaikenlaisia bakteereja (ei kuitenkaan taudinaiheuttajia tai hiivaa)
- Jos kokeissa todetaan liikaa hiivaa:
- Voi olla merkki siitä, että hiivaa kurissa pitäviä bakteereja on liian vähän tai ne eivät toimi kunnolla
- Bakteerien epätasapaino voi johtua esimerkiksi antibioottikuurista, joka on tuhonnut hyviä bakteereja
- Suolistossa saattaa olla myös loisia:
- Voivat aiheuttaa pitkäaikaisia kiusallisia mahaoireita
- Ripulia, ummetusta, turvotusta
- Huonon bakteerikannan vuoksi monet ruuat eivät sovi ja ruokavalio voi kaventua liikaa ja ravintoaineiden saanti köyhtyy
- Tutustu Pyry Suonsivun vetämän Antioksidanttiklinikan toimintaan tarkemmin tästä: https://antioksidantti.fi/
Anna myös kavereillesi mahdollisuus lunastaa jatkossa TerveysSummit TV:n jokaisen jakson ekstramateriaalit ilmaiseksi ja jaa ohjelma tästä.
Terveydenhoitaja, FLT-ravintovalmentaja® Tanja Hakala
Ohjeet suolistosi kunnon parantamiseen
- Mitä ravintoaineita autoimmuunisairauksista kärsivien tulisi välttää?
- Gluteeni ei ole kenenkään autoimmuunisairaan ystävä!
- Myös keliakia on autoimmuunisairaus
- Autoimmuunisairauksista kärsivillä gluteeni tuhoaa suoliston pintaa vahingoittamalla suolinukkaa (myös muilla kuin keliaakikoilla)
- Maito - maidon prosessointi vaikuttaa maidon laatuun
- Huonolaatuiset rasvat:
- Prosessoidut margariinit
- Prosessoidut rasvat läpinäkyvissä muovipulloissa, altistuvat kaupan hyllyssä valolle → härskiintyvät helpommin ja näin lisäävät tulehdusta kehossa
- Valkoinen sokeri ja valkoiset jauhotuotteet ja niistä valmistetut prosessoidut ravintoköyhät ruuat:
- Lisäävät tulehdusta ja heikentävät suoliston bakteerikantaa
- Suolisto ei saa niistä ravintoa
- Ruokavalioon lisättäviä ravintoaineita
- Kuidut
- Marjat
- Antioksidantit - sammuttavat hapetusstressiä ja vähentävät tulehdusta kehossa
- Värikkäät ruuat - mitä enemmän värejä on lautasella ja ruokavaliossa, sitä enemmän keho saa antioksidantteja
- Laadukkaat proteiinit ja rasvat
- Hyvälaatuiset rasvat ovat erittäin tärkeitä elimistölle
- Rasvat ovat elimistömme kaikkien solukalvojen rakennusaineita
- Kun solut saavat hyviä rakennusaineita niin solukalvot voivat hyvin ja ravintoaineet pääsevät kulkeutumaan solun sisään
- Härskiintyneet ja heikkolaatuiset rasvat lisäävät tulehdusta
- Sokeri lisää tulehdusta ja oksidatiivista stressiä eli hapetusstressiä
- Varastaa tilaa muilta hyviltä ravintoaineilta
- Nostaa verensokeria ja insuliinitasoja → lisää elimistön stressiä ja sitä kautta tulehdusta
- Sokeri heikentää suoliston bakteerikantaa
- Sokeri on sokeria muodosta riippumatta mutta valkoisen sokerin voi vaihtaa parempaan vaihtoehtoon, esimerkiksi:
- Kookossokeri
- Kuivatut hedelmät
- Tuoreet hedelmät - mukana tulevat kuidut ja ravintoaineet tasapainottavat sokerin vaikutusta eli verensokerin nousua
- Ravitsevan ruuan päälle jälkiruuaksi nautittu makea herkku ei nosta verensokeria niin paljon, koska aiemmin nautitun aterian sisältämät rasva ja proteiini tasaavat verensokerin nousua
- Välipalakulttuuri - yksittäiset makeat välipalat saavat verensokerin ja insuliinitasot heittelemään ja tämä pahentaa tulehdusta
- Mitkä ovat hyviä rasvoja, joita tulisi lisätä päivittäiseen ruokavalioon?
- Käytä monipuolisesti vaihdellen erilaisia rasvoja
- Kylmäpuristetut kasviöljyt jokaisella aterialla mm.
- Oliiviöljy
- Avokadoöljy
- Siemenöljyt
- Voita kohtuudella, jos elimistö sitä kestää
- Voin ei kuitenkaan tule olla ruokavalion rasvojen päälähde
- Tarvitsemme myös omega-3 rasvahappoja:
- Kasvikunnan tuotteista
- Kalaöljyjä (EPA ja DHA laskevat tulehdusta)
- Kasviperäisestä lähteestä saadun omega-3 muuntuminen elimistössä EPA:ksi ja DHA:ksi ei ole kovin tehokasta
- Tämän vuoksi kalan ja kalaöljyn syöminen tärkeää, jos elimistössä on tulehdusta
- Lapsille hyvät rasvat ovat todella tärkeitä oppimisen ja jaksamisen tukemiseen
- Aivoista suurin osa on rasvaa
- Jos aivot eivät saa rasvaa tarpeeksi niin ne eivät toimi kunnolla
- Rasvat ovat tärkeitä myös hormonitoiminnalle
- Rasvat ovat hormonien lähtöaineita
- Hiilihydraatit
- Naisten hormonitoiminta tarvitsee enemmän hiilihydraatteja kuin miesten
- Tämän vuoksi hiilihydraattien pois jättäminen ja ketogeeninen ruokavalio voivat vaikuttaa hormonitoimintaan ja kilpirauhasen toimintaan herkemmin naisilla kuin miehillä
- Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä
- Kaikissa ravintoasioissa pitää muistaa yksilöllisyys!
- Ikä
- Sukupuoli
- Geeniperimä
- Aktiivisuus/Työ
- Elinympäristö
- Laatu ja puhtaus on kaikessa ravitsemuksessa A ja O!
- Tutustu Antioksidanttiklinikkaan, jossa Tanja ottaa vastaan tästä: https://antioksidantti.fi/
Anna myös kavereillesi mahdollisuus katsoa TerveysSummit TV:n haastattelut ilmaiseksi ja jaa ohjelman sivu tästä:
Lisäksi vielä kaikkein kovin tietopaketti,
johon sinulla VIP-katsojanamme on yksinoikeus:
laajat asiantuntijahaastattelut Terveyssummitin arkistosta
Lääkäri Olli Sovijärvi
Ravitsemustilan ja ravintoainepuutosten merkitys terveydelle
Tämän ja kymmeniä muita haastatteluita pääset näkemään rajattomasti vuoden ajan TerveysSummit 2019 nettitapahtuman VIP-passilla
Lue lisää tästä >>
Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia asioita
- Minkälainen ravitsemustila suomalaisilla on?
- Mitkä ovat yleisimmät ravintoainepuutokset?
- Miten Olli parantaisi kouluruokailua?
- Miten eri ravintoainepuutokset saattavat oireilla?
- Mistä kannattaa lähteä oman ravitsemustilan kartoittamisessa?
- Mitkä ravintoainepuutokset ovat yleisimpiä kasvissyöjillä?
- Miten Olli itse syö?
- Miten Olli käy ruokakaupassa?
- Mitä hyvinvoinnin tekijöitä voimme itsekin mitata?
- Miten stressi vaikuttaa ravitsemustilaan?
- Oman terveystiedon mittaamisen tulevaisuus?
- Mikä on mikrobiomin merkitys terveydellemme?
- Monenlaisia keinoja palautumiseen?
Ollin lisäravinnevinkit
- D-vitamiini, aurinko on paras lähde
- Magnesium, jonka tarpeeseen vaikuttaa mm. stressi
- Seleeniä voi olla hyvä tankata
Vinkkejä vastustuskyvyn parantamiseen
- Hyvä stressinhallinta
- Ravitsemus tila kuntoon
- D-vitamiini ja auringonvalo
- Lääkinnälliset sienet kuten pakuri ja lakkakääpä
- Sinkkiä ja C-vitamiini
- Kirjavinkki: Voittamaton immuniteetti
Ollin kalakeitto
- Luuliemijääkuutiot, kala perkeineen, mausteina inkivääri, kurkuma, laakerilehti, maustepippuri, mustapippuri, suola ja omenaviinietikka
Ollin terveysvinkit elinvoimaiseen kevääseen
- Keskity positiivisiin asioita ja mitkä vievät sinua eteenpäin.
- Ota aurinkoa ja kokeile adaptogeeneista esim. ruusujuurta.
Lääkäri Pyry Suonsivu
Antioksidantit ja vitamiinit terveytemme tukena: näin selvität onko kehossasi puutostiloja
Tämän ja kymmeniä muita haastatteluita pääset näkemään rajattomasti vuoden ajan TerveysSummit 2020 nettitapahtuman VIP-passilla
Lue lisää tästä >>
Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia asioita
- Mikä on yleisin ravintoainepuutos suomalaisilla?
- Voiko vegaaniruokavalio olla terveellinen?
- Miksi Pyry palauttaisi maksaruoat kouluihin?
- Miten ravintoainepuutokset voivat oireilla?
- Mitkä ovat lasten yleisimmät ravintoainepuutokset?
- Ovatko suolistoloiset yleisiä ja miten niitä häädetään?
- Miksi suolistoongelmat ovat yleistyneet?
- Mitkä tekijät vaikuttavat suoliston kuntoon?
- Mistä huomaa imeytyvätkö ravinteet?
- Minkälaisia sairauksia vitamiineilla ja antioksidanteilla voidaan hoitaa?
- Miksi maito on suomalaisille niin tärkeä?
- Mitä ravintoainepuutoksia ja -vaatimuksia syöpä voi aiheuttaa?
Pyryn ravintoainevinkkejä kaikille
- Jodi, ota vain joka toinen päivä, jos saat negatiivia oireita
- Monivitamiinivalmisteen voi ottaa yhdesti päivässä
Pyryn ruokavaliovinkkejä
- Kananmunat
- Biomedin neurolipidit
- Luuliemi
- Lehtikaali
- Villivihannekset
Pyryn terveysmotto
- Antaa elämän viedä sinne minne se kuljettaa. Älä liikaa suunnittele asioita. Iloitse joka päivästä, jonka saamme olla toistemme kanssa. Investoi hyvään ruokaan ja nauti se hyvässä seurassa.
Terveydenhoitaja, FLT-ravintovalmentaja® Tanja Hakala
Autoimmuunisairauksien kokonaisvaltainen hoito
Tämän ja kymmeniä muita haastatteluita pääset näkemään rajattomasti vuoden ajan TerveysSummit 2019 nettitapahtuman VIP-passilla
Lue lisää tästä >>
Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia asioita
- Mitä ovat autoimmuunisauraudet
- Miten moni sairastaa niitä
- Mikä on autoimmuuniprotokolla
- Miten autoimmuunisairauksia lähdetään hoitamaan
- Mikä on stressin rooli sairastumisessa
- Miten pitää huolta suolistosta
- Vaikuttavatko lapsuuden antibioottikuurit aikuisena
- Miten voimme tukea vastustuskykyämme
- Mitä ovat IBD-sairaudet ja mistä ne voivat johtua
Mitä ongelmallisia ruoka-aineita kannattaa autoimmuuniongelmissa poistaa
- Jätä gluteeni pois ja ota tilalle tattari, riisi, hirssi, quinoa, amarantti
- Maidon kaseiini voi aiheuttaa ongelmia
- Ehkä koisokasvit kuten paprika, tomaatti, munakoiso ja peruna
- Kananmuna
- Pähkinät
- Palkokasvit kuten herneet, pavut ja soija
Vinkkejä suoliston kunnon parantamiseen
- Syö monipuolista kasvisvoittoista ruokaa
- Nauti maitohappokäyneitä ruoka-aineita hapankaali, kimchi, kombucha, kefiiri
- Prebiootteja eli fermentoituvia hiilihydraatteja sisältäviä ovat sipuli, avokado, artisokka, kivelliset hedelmät
- Resistentti tärkkelystä vihreitä banaaneita, jäähdytetyt perunat, kypsentämätön kaura
- Marjojen polyfenolit
Lisäravinteita vastustuskyvyn parantamiseen
- D-vitamiini
- Omega3-rasvahappoja
- C-vitamiini
- Mahdollisesti kuitulisä
- L-glutamiini
- Luuliemi
Vinkit autoimmuunisairauden hoitoon
- Ruokavalio, stressihallinta, liikunta ja uni
- Opettele kuuntelemaan itseäsi
Tässä jaksossa haastateltavina olivat:

Olli Sovijärvi
Lääkäri Olli Sovijärvi on kokonaisvaltaisen lääketieteen pioneeri Suomessa ja lisäksi ainoa, jolla on psykologis-filosofinen Integraaliteorian koulutus John F. Kennedy Universitystä yhdessä lääketieteen lisensuurin ohessa.
Lukuisat esiintymiset mediassa, sosiaalisen median artikkelit sekä Suomen ensimmäinen terveysaiheinen podcast ovat luoneet ihmisille tietoisuutta siitä, mitä terveydenhoito voi parhaimmillaan olla. Hän on toimi aiemmin yksityislääkärinä klinikalla, jossa toimii funktionaalista lääketiedettä harjoittavia lääkäreitä, hoitajia sekä hivenainelaboratorio.
Olli Sovijärvi pitää koulutustilaisuuksia ja esitelmiä erityisesti työhyvinvoinnista, tietotyöläisen jaksamisesta, stressin ja palauttamisen tasapainottamisesta, suorituskyvyn optimoinnista, biohakkeroinnista, ravintokysymyksistä sekä suoliston tasapainon hoidosta.

Pyry Suonsivu
Pyry Suonsivu on raahelainen yleislääkäri. Ravitsemus on kiehtonut häntä jo vuosia. Hänen mielestään ravitsemuksesta huolehtiminen on tärkeässä osassa potilaiden paranemisessa. Erityisesti rankkojen lääkehoitojen aikana ravitsemuksesta huolehtiminen on tärkeää. Hän on ollut Kaarlo Jaakkolan opissa seuraamalla vastaanottoja ja perehtymällä hoitokäytäntöihin. Hänen laaja työhistoria yleislääkärinä mm. työterveyshuollossa luo hyvän pohjan asiakkaiden erilaisien terveysongelmien ratkaisemiseen mm. ravitsemushoitojen keinoilla. Hän hoitaa potilaita, joilla on mm rappeutumissairauksia kuten suolistosairauksia, sydänverisuonisairauksia, allergioita, reumaa, neurologisia sairauksia ja syöpätauteja. Erilaiset ruokavaliot kuten vegetarismi, lakto-ovo-vegetarismi, pescovegetarismi, veganismi, sekä fennovegaaninen ruokavalio kuuluvat myös hänen osaamisen piiriin. Työn painopiste Antioksidanttiklinikoilla on vitamiini- ja hivenainetutkimuksissa sekä – hoidoissa, sillä kun asiakkaiden ravitsemustila on analysoitu tarkasti, niin hoito voidaan suunnitella vastaamaan puutoksia korjaavaksi.
Monilapsisen perheen isänä Pyryllä on kokemusta myös lasten hoitamisesta. Erityisesti ihottumien hoidossa ravitsemushoitojen tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Tanja Hakala
Tanja Hakala on terveydenhoitaja ja FLT-ravintovalmentaja, jonka vastaanotto perustuu kokonaisvaltaiseen ravitsemushoitoon, jossa pyritään helpottamaan sairauden oireita parantamalla fysiologisia toimintoja. Vastaanotolla jokaiselle asiakkaalle räätälöidään yksilöllinen ruokavalio, sillä perimämme, mieltymyksemme, sairautemme ja ympäristömme vaikuttavat siihen, mikä ruoka sopii juuri sinulle. Tarpeen mukaan ravitsemushoitoa täydennetään siihen sopivin lisäravintein. Vastaanotto pohjautuu virallisiin ravintosuosituksiin, jotka muokataan jokaisen yksilöllisiin tarpeisiin, sekä tutkittuun tietoon.
Lue lisää Tanjasta tästä >>
TerveysSummitin ylpeänä esittää

Biomed Oy
Biomed on Suomen arvostetuin ravitsemushoitoihin kehitettyjen ravintolisien kehittäjä ja valmistaja, joka erottuu edukseen keskittymällä kaikissa tuotteissaan ennen kaikkea laatuun.