KATSO NYT: TerveysSummit TV jakso 5

page.php

TerveysSummit TV 

Jakso 5:
Ruokaa ja lääkkeitä luonnosta

Karita Aaltosen vieraina tässä jaksossa: 

Ravitsemusasiantuntija, biohakkeri, tietokirjailija Jaakko Halmetoja - Metsän parantava voima

FM, fytonomi, tietokirjailija Raija Kivimetsä - 
Superruokaa ja terveyttä luonnosta

Villiyrttikokki, tietokirjailija Sami Tallberg - 
Villivihannekset kotikeittiöön

Anna myös kavereillesi mahdollisuus lunastaa TerveysSummit TV:n
 jakson muistiinpanot ilmaiseksi ja jaa ohjelma tästä.

Tässä muistiinpanosi viidennestä jaksosta:

Ravitsemusasiantuntija, biohakkeri, tietokirjailija Jaakko Halmetoja
Metsän parantava voima

Jaakko Halmetoja: Metsän parantava voima


Luonnon ja puiden terveysvaikutukset

  • keväinen metsä kuin lääkekaappi ja ”puolet” keuhkoistamme
  • puut rohdosten lähteenä
  • lehti- ja havupuut
  • monivuotisten kasvien rooli ekosysteemissä
  • esim. kaneli on puun kuorta
  • esim. aspiriini tulee pajun kuoresta

Kansanperinteiden siirtäminen tähän päivään

  • kulttuurimme haasteet esim. ajankäytöstä maksaminen
  • menneisyydestä nykypäivään mm. Karin havupuu-uutejuoma
  • pitää olla riittävän helppoa, että asia menee käytäntöön
  • käytännöllisyys on keskeisintä

Luonnon juomien terveysvaikutukset

  • satoja vuosia vanha puu kokeneempi ”tieteen harjoittaja” kuin yksivuotinen ruohosipuli
  • puu tuottaa ”edistyksellisempää” kemiaa
  • puilla on omat puolustusmekanisminsa esim. fenolit
  • esim. männyn antioksidanttiset vaikutukset
  • eri puulajeille eri ”tarjonta”

Luonnon keinot immuunipuolustusjärjestelmän buustaamiseksi

  • kasvit tuottavat kemiaa omaksi hyväkseen ja edukseen
  • ja ne samat yhdisteet toimivat vastaavasti ihmisen elimistössä
  • villivihannekset, sienet, rohdoskasveista mm. puut kemian tuottajina
  • buustaamiseen sijaan tasapainottaminen eli immuunijärjestelmän kouluttaminen

Jaakon käytännön vinkkejä

  • meillä on vaurautta valintojen suhteen
  • siirrytään ”pitäisi tehdä” -vaiheesta eteenpäin, koska aikaa rajallisesti käytössä
  • mitä tehdä kotona ja mitä esim. reissussa
  • käytännön sovellettavuus hyvä miettiä omiksi jutuiksi
  • kompleksisuuden paradoksi
  • ”paremmin on paremmin”


Tutustu Jaakko Halmetojaan tarkemmin tästä: http://jaakkohalmetoja.info/

​FM, fytonomi, tietokirjailija Raija Kivimetsä
Superruokaa ja terveyttä luonnosta


Raija Kivimetsä: Superruokaa ja terveyttä luonnosta


Raijan oma tausta villiyrteistä kiinnostumiseen

  • suku- ja perhetausta lapsuudesta
  • opettivat rakastamaan luontoa
  • oma kouluttautuminen ja muiden kouluttaminen

Miten suomalaiset käyttävät yrttejä?

  • tällä hetkellä jo moni ”hortoilee”

Mistä on hyvä aloittaa?

  • nokkonen
  • voikukka
  • vuohenputki

Mitä on hyvä tietää ja mihin kiinnittää huomiota?

  • kuten sienestettäessä ... kerää mitä tunnistat
  • meillä hyviä mutta myös myrkyllisiä kasveja luonnossa
  • keruupaikka kannattaa miettiä hyvin ... puhtaus

Nyt saa luonnosta ilmaisia yrttejä

  • nyt luonto täynnä superruokaa
  • pandemian aikana aikaa käydä luonnossa ja silloin hyvä katsoa jalkoihin ja löytää ”ilmainen supermarket”

Ravinnepitoisuudet ja paljonko kerralla syödä

  • kannattaa aloitta pienillä määrillä
  • yrtit ovat ravinnetiheää ja vahvaa ruokaa eli kehon pitää antaa tottua pikkuhiljaa

Ravinnerikkaat marjat

  • antioksidanttipommeja, jotka hoitavat mm. sydäntä ja aivoja
  • marjoja ja villivihanneksia voi yhdistellä
  • mm. nokkonen monivitamiini ja rautapommi
  • mm. mustaherukka C-vitamiinipommi
  • herukoiden, omena- ja vaahterapuun lehdet myös syötäviä


Lue lisää Raija Kivimetsästä tästä: 
https://hortoilu.fi/
 


Villiyrttikokki, tietokirjailija Sami Tallberg
Villivihannekset kotikeittiöön

Sami Tallberg: Villivihannekset kotikeittiöön


Miten Sami itse alun perin innostui villiyrteistä?

  • elämä muuttui kokonaisvaltaisesti Lontoossa kesken kokin työpäivän
  • tyyppi tuli myymään merikaalia ... ja se muutti kaiken
  • lähti itse keräämään, koska halusi itse ymmärtää mistä raaka-aineet tulevat
  • merikaalin jälkeen tulivat mm. villifenkoli ja -vesikrassi

Mitä aloittelija lähteen keräämään eli mitä nyt luonnosta löytyy mm.?

  • mustikanlehti nyt mureaa
  • mustikan kukinnot makeana
  • pihlajan silmut ja siankärsämö
  • voikukka, vuohenputki ja maitohorsma
  • koivun lehdet ja havupuiden vuosikasvut

Poimintaesimerkit lähikuvissa poimintaohjeineen

  • mustikan lehdet ja kukinnot
  • pihlajan silmut
  • nokkonen esim. pinaatin tavoin käytettäväksi
  • vuohenputki
  • hiiren korvalla olevat koivun lehdet
  • voikukka
  • maitohorsma
  • männyn kerkkä

Miksi lähteä luontoon villiyrttejä keräämään ... hortoilemaan?

  • koska juuri nyt luonto niitä tarjoaa
  • ”äitimaa ja isäpäivä”
  • ovat täynnä ravinteita
  • helppoa aloittaa

Mistä aloittaa ... villiyrttisalaatti ja nokkosmunakas


Miten kannattaa säilöä

  • kuivaamalla, pakastamalla, etikoimalla,...

Samin askeleet mielen avaamiseksi villiyrteille

  • ymmärtää, että luonnossa on ravintoa
  • menee luontoon
  • oppii tunnistamaan yrtit
  • kerää tunnistamiansa yrttejä
  • tekee niistä ruokaa
  • oppaat, kurssit, ystävät

Ei vain ravinnon keräämistä vaan kokonaisvaltaista oman hyvinvoinnin kohentamista


Lue lisää Sami Tallbergista tästä: https://samitallberg.com/ 

Anna myös kavereillesi mahdollisuus katsoa TerveysSummit TV:n
 haastattelut ilmaiseksi ja jaa ohjelman sivu tästä 

Tässä jaksossa haastateltavina:

Jaakko Halmetoja

Jaakko Halmetoja on hyvinvointi- ja ravintoasiantuntija sekä tietokirjailija, joka tunnetaan superruoka- ja biohakkerointi-ilmiöiden pioneerina sekä kotimaisten villiruokien popularisoijana.

Viimeisen vuosikymmenen aikana Halmetoja on kansantajuistanut säännöllisten mediaesiintymisten sekä noin 100:n vuosittaisen yleisöluennon kautta lukuisten eri raaka-aineiden sekä teveystekonologioiden hyötyjä ja uniikkeja käyttötapoja. Halmetoja on toiminut neuvonantajana useille sekä suomalaisille että kansainvälisille terveysalan kasvuyrityksille.

Tutustu Jaakko Halmetojaan tarkemmin tästä: http://jaakkohalmetoja.info/

Raija Kivimetsä

FM, hyvinvointikouluttaja, tietokirjailija, keruuyrttineuvoja ja terveystoimittaja Raija Kivimetsä on aivojen hyvinvoinnin asiantuntija ja Autuutta aivoille -konseptin kehittäjä.

”Kun aloimme ylläpitää hortoilu.fi -sivustoa 2000-luvun alussa, teimme alkuun töitä vain itsemme ja pienen piirin iloksi. Jaoimme reseptejä, kirjoitimme juttuja ja pidimme kursseja.

Tänä päivänä horta eli villivihannekset nähdään superruokana, joka on ekologista, terveellistä, herkullista ja kaikille ilmaista. Villivihannekset kiinnostavat kaikenikäisiä ihmisiä ja halu oppia ja kuulla hortoilusta on valtava. Me olemme kiitollisia ja ihmeissämme. On edelleen ihanaa innostaa ja opettaa suomalaisia syömään luonnossa villinä kasvavaa ilmaista ja herkullista superruokaa!”

Lue lisää Raija Kivimetsästä tästä: https://hortoilu.fi/

Sami Tallberg

Sami Tallberg on palkittu keittiömestari, ruuan keräilijä, biohakkeri ja kirjailija, joka on erikoistunut paikalliseen ja villiin kausiruokaan. Hänen intohimojaan ovat uuden aallon vegaaninen ruokakulttuuri, ravinnetiheä ruoka ja raakaruoka. Hänen palveluihinsa kuuluvat niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin innovatiiviset ratkaisut ruokateollisuudelle, erilaiset workshopit, catering, villiyrttien keräilyretket sekä luennot aiheinaan hyvinvointi, biohakkerointi ja luontoyhteys.

Lue lisää Sami Tallbergista tästä: 
https://samitallberg.com/
 

TerveysSummitin ylpeänä esittää

Biomed Oy

Biomed on Suomen arvostetuin ravitsemushoitoihin kehitettyjen ravintolisien kehittäjä ja valmistaja, joka erottuu edukseen keskittymällä kaikissa tuotteissaan ennen kaikkea laatuun.

Seuraa TerveysSummitia

TerveysSummit VIP-passi

Saat heti tapahtuman alkaessa pääsyn kaikkiin haastatteluihin vuodeksi sekä pääsyn bonuksiin, joita julkaistaan vain VIP-passilaisille. VIP-passilla saat myös muita rahanarvoisia etuja. Nyt hintaan vain 79 €!

Osta VIP-passi tästä