Riikka Seppälä - Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, työelämän asiantuntija ja Dare to Lead coach
Neuropsykiatristen oireiden syntysyyt
Haastattelun ilmainen katseluaika on päättynyt!
Pahoittelut! Sisältö, jota yrität katsella on saatavilla vain Terveyssummit VIP- tai VIP+-jäsenille.
Kirjaudu sisään alta katsoaksesi haastattelun tai
Liity nyt VIP-jäseneksi >>
Salasanan palautus
Ohjeet salasanan vaihtamiseen on lähetetty sähköpostiisi. Jos et vastaanottanut viestiä, tarkistathan roskapostikansion. Jos viestiä ei löydy ota yhteyttä vip@terveyssummit.fi
Olet jo kirjautuneena sisään.
Näet kaikki haastattelut VIP-videokirjastosta. Jos sinulla on kysyttävää niin otathan yhteyttä käyttäjätukeen chatissa tai vip@terveyssummit.fi jotta voimme korjata ongelman. Kiitos! 🙂
Already have an account? Login
Toivomme, että jaat tämän asiantuntijahaastattelun myös somessa, jotta kavereillasikin olisi mahdollisuus terveempään elämään. <3
Laita siis haastattelu jakoon alla olevista jakonapeista!
Vuosikymmenten asiantuntijuus ja kokemus käytössäsi
Ilmoittaudu kevään TerveysSummitiin jo nyt!
5.-11.5.2025
Vain ilmoittautumalla saat TerveysSummit-uutiset ensimmäisten joukossa ja näet kaikki uudet ja mielenkiintoiset haastattelua terveydestä ja hyvinvoinnista täysin ilmaiseksi!
Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia aiheita
Riikka Seppälä, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, korostaa neuromoninaisuuden moninaisuutta ja sen vaikutusta yksilön arkeen. Neuromoninaisuudessa on kyse aivojen tavasta jäsentää maailmaa eri tavalla, ja siihen kuuluvat esimerkiksi ADHD, autismikirjo ja oppimisvaikeudet. Seppälä nostaa esiin erityisesti tyttöjen ja naisten alidiagnosoinnin ongelman, sillä monien diagnoosikriteerien pohja on miesten käyttäytymismalleissa. Diagnoosin viivästyminen voi johtaa moniin ongelmiin, kuten mielenterveyden häiriöihin ja ulkopuolisuuden tunteeseen. Vanhemmilla on usein ratkaiseva rooli näiden haasteiden tunnistamisessa, ja tärkeää on myös koulujen ja terveydenhuollon ammattilaisten syvempi ymmärrys neuromoninaisuudesta.
- Neuromoninaisuus kattaa kognitiivisia erilaisuuksia, kuten ADHD, autismikirjo, oppimisen ja hahmottamisen haasteet, OCD ja Tourette.
- ADHD ja autismi esiintyvät päällekkäin jopa 50-70 % tapauksista, mikä tekee diagnosoinnista haastavaa.
- Diagnostiikka on historiallisesti perustunut poikien ja miesten käyttäytymismalleihin, mikä vaikeuttaa erityisesti tyttöjen ja naisten tunnistamista.
- Tyttöjen ja naisten neuropsykiatristen diagnoosien, kuten ADHDja autismikirjon häiriöiden, alidiagnosointi on yleistä.
- Autismikirjon nuorista naisista jopa 80 % on ilman diagnoosia, ja ADHD-diagnoosin saavat tytöt keskimäärin vasta 30-vuotiaana.
- Diagnoosin viivästyminen altistaa mielenterveyden häiriöille, päihdeongelmille ja ulkopuolisuuden tunteelle.
- Neurokirjon lapsilla haasteet voivat ilmetä mm. aistiherkkyyksinä, univaikeuksina, siirtymätilanteiden hankaluuksina ja tunteiden säätelyn ongelmina.
- Opettajien rooli on kriittinen neuropsykiatristen haasteiden tunnistamisessa, mutta isot luokkakoot ja opettajien kuormitus vaikeuttavat tätä.
- Neuromoninaisuutta tukevat ympäristöt, kuten selkeä ja ennustettava rakenne, visualisoinnit sekä rauhalliset tilat, hyödyttävät kaikkia oppilaita.
- Neurokirjon aikuisten diagnosointi on lisääntynyt, ja tietoisuus neuromoninaisuudesta purkaa stigmaa.
Haastattelija: Karita Aaltonen
Neuromoninaisuudessa on kyse siitä, miten aivot jäsentävät maailmaa omalla tavallaan – se on luonnollinen osa ihmisten moninaisuutta.
Tytöt ja naiset jäävät usein ilman diagnoosia, koska heidän oireensa eivät aina vastaa perinteisiä diagnostisia kriteerejä.
Haastateltavana
Riikka Seppälä
Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, työelämän asiantuntija ja Dare to Lead coach
@toivontiella
“Olen Riikka Seppälä, neuropsykiatrinen ratkaisukeskeinen valmentaja ja häpeätutkija Brené Brownin opeissa kouluttautunut, häpeäresilienssitaitoihin syventynyt Dare to Lead Coach, neuromoninaisuuden asiantuntija sekä ratkaisukeskeinen yksilöiden, työyhteisöjen ja organisaatioiden valmentaja. Olen myös Erityisvoimia.fi yhteisön perustaja ja Nähkää meidät (Basam Books 2022) kirjan toinen kirjoittajista. Autan tunnistamaan elämässä kannattelevia, toivoa tuovia ja hyvinvointia tukevia asioita ja ottamaan askelia niitä kohti.
Tarjoan neuromoninaisuuden tunnistavaa, vahvuusperusteista, häpeätietoista ja myötätuntoista valmennusta, keskustelutukea ja coachausta nuorille, aikuisille ja vanhemmille elämän eri tilanteissa. Kuljen rinnalla toivon tiellä kysyen, kuunnellen, yhdessä oivaltaen ja oppien, tiukoissa hetkissä kannatellen. Lisäksi konsultoin ja koulutan sosiaali,- terveys,- ja kuntoutusalan ammattilaisia ja valmennan työyhteisöjä ja yrityksiä neuromoninaisuuden huomioimisesta ja inhimillisen kohtaamisen teemoista.”
Haluatko nähdä kaikki yli 600 haastattelua heti?
Liity nyt TerveySummitin VIP-jäseneksi!
KOKEILE VIP-JÄSENYYTTÄ NYT ALKAEN 14,90 €/KK