Tamara Tuuminen - Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri ja lääketieteellisen mikrobiologian dosentti
Normaali ei aina tarkoita optimaalista – näin ymmärrät vitamiinitasojasi paremmin
Haastattelun ilmainen katseluaika on päättynyt!
Katsottavissa vain VIP-jäsenten videokirjastossa
Jaa haastattelu ja anna kaverillesikin mahdollisuus terveempään elämään!
Vuosikymmenten asiantuntijuus ja kokemus käytössäsi!
Ilmoittaudu ilmaiseksi TerveysSummitiin!
5.-11.5.2025
Klikkaa itsesi mukaan ja varmista katseluoikeutesi - Inspiroivat uutuushaastattelut terveyden ja hyvinvoinnin huipulta ovat katsottavissa ilmaiseksi rajoitetun ajan!
Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia aiheita
Kliinisen mikrobiologian dosentti Tamara Tuuminen korostaa laboratoriomittausten merkitystä vitamiinien ja mikroravinteiden arvioinnissa. Nykyinen ruokavalio aiheuttaa monia puutostiloja, joista merkittävin on edelleen D-vitamiinin vajaus. Tuumisen mukaan nykyiset D-vitamiinin suositukset perustuvat vanhentuneisiin ja tilastollisesti virheellisiin arvioihin – todellinen optimaalinen taso on paljon korkeampi kuin nykyiset viitearvot antavat ymmärtää. D-vitamiinin lisäksi myös sinkki, seleeni ja magnesium ovat kriittisiä terveydelle. Hän muistuttaa, että ilman oikeaa mittausta ja seurantaa ei voida saavuttaa optimaalista terveyttä. Tuuminen painottaa tarvetta päivittää suositukset ja ohjeistukset vastaamaan nykytiedettä sekä edistää avoimempaa tiedottamista väestön terveydestä.
- Vitamiinien ja mikroravinteiden laboratoriomittaukset ovat välttämättömiä, jotta voidaan ymmärtää puutostilat ja korjata ne tehokkaasti.
- Nykyinen ruokavalio, joka sisältää paljon ultraprosessoitua ruokaa, aiheuttaa mikroravinteiden puutoksia.
- Suomalaisilla yleisiä puutoksia ovat mm. D-vitamiini, sinkki, seleeni ja magnesium.
- Referenssialueet voivat olla harhaanjohtavia, koska ne on laskettu puutostiloista kärsivistä väestöistä.
- D-vitamiinitasojen suositukset ovat liian matalat verrattuna siihen, mikä olisi optimaalista immuniteetin ja yleisen terveyden kannalta.
- Tutkimukset osoittavat, että optimaalinen D-vitamiinipitoisuus veressä olisi 125 nmol/l tai enemmän.
- D-vitamiinin optimaalinen hyödyntäminen vaatii myös riittävää magnesiumin saantia.
- D-vitamiinin ja K2-vitamiinin yhteiskäyttö voi olla tärkeää erityisesti korkeita annoksia käytettäessä.
- Autoimmuunisairauksien hoidossa korkea D-vitamiinitaso voi olla hyödyksi, mutta se vaatii ammattilaisen valvontaa.
- Rasvahappokoostumus on usein epätasapainossa ja edistää tulehdusta; analysointi on helppoa myös kotinäytteillä.
- Laboratorioanalyysien laatu ja käytetty menetelmä vaikuttavat tulosten luotettavuuteen – koko verestä mittaaminen antaa tarkempaa tietoa.
- Nykyiset suositukset kaipaavat päivitystä tukemaan todellista väestön terveyttä ja immuunipuolustusta.
Haastattelija: Karita Aaltonen
Kaikki Milan ravitsemusmittaukset -20 % alessa TerveysSummitin ajan!
Tilaa mittaukset ilman lääkärin lähetettä – luotettavat testit, joita suosittelee ravitsemuslääketiede!
Normaali ei aina tarkoita optimaalista – meidän täytyy pyrkiä parhaaseen, ei keskitasoon.
Ilman tarkkoja mittauksia terveyden optimointi on kuin rakentaisi taloa ilman mittanauhaa.
Haastateltavana
Tamara Tuuminen
Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri ja lääketieteellisen mikrobiologian dosentti
“Tamara Tuuminen valmistui lääkäriksi v. 1979 Moskovan ensimmäisestä Lääketieteellisestä Instituutista ja samana vuonna muutti Suomeen. Hän työskenteli tutkijana ja tuotekehittäjänä vuosina 1982-1999. Vuonna 1993 Tamara Tuuminen väitteli Lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi Helsingin yliopistossa Kliinisen kemian laitoksella. Vuonna 2000 hän aloitti erikoistumisensa kliinisen mikrobiologian erikoislääkäriksi Helsingin yliopistossa. Erikoislääkärin pätevyys myönnettiin hänelle vuonna 2006 ja vuonna 2007 hän sai dosentin arvon. Hän on toiminut tutkijana ja kliinisenä opettajana sekä erikoislääkärinä Huslabissa vuoteen 2009 asti. Samanaikaisesti hän on pitänyt yleislääkärin vastaanottoa kerran viikossa. Vuosina 2010-2015 hän on toiminut Mikkelin keskussairaalan mikrobiologiaosaston ylilääkärinä.
Lääkäri Tamara Tuumisen kiinnostus on tällä hetkellä ympäristösairaiden hoitaminen, joiden sairaus voi johtua muun muassa home- ja kosteusongelmista. Monien ympäristösairauksien sivuoireina ovat eriasteiset liitännäissairaudet kuten tulehdussairaudet. Tulehdussairaudet voivat johtua muun muassa monien ravitsemustekijöiden puutostiloista. Lisäksi hän hoitaa potilaita, joilla on kroonisia sairauksia kuten suolistosairauksia, sydänverisuonisairauksia, allergioita, reumaa, neurologisia sairauksia ja syöpätauteja. Muun hoidon lisäksi tulee kartoittaa potilaan ravitsemustilaa sekä selvittää mahdolliset ravitsemuspuutokset laboratoriokokein. Näin hoito voidaan suunnitella yksilöllisesti sekä puutoksia korjaavaksi.
Laboratoriolääkärinä toimineena lääkärinä Tamara Tuuminen on kiinnostunut kansainvälisestä yhteistyöstä ja näin tuomaan kansainvälistä lisäosaamista Suomeen näihin vaikeisiin tauteihin.”
LUE LISÄÄ >>

