Ville Pöntynen - Lääkäri
10 vinkkiä uniongelmiin, palautumiseen ja parempaan mielialaan
Haastattelun tarjoaa
Toivomme, että jaat tämän asiantuntijahaastattelun myös somessa, jotta kavereillasikin olisi mahdollisuus terveempään elämään. <3
Laita siis haastattelu jakoon alla olevista jakonapeista!
Vuosikymmenten asiantuntijuus ja kokemus käytössäsi
Ilmoittaudu kevään TerveysSummitiin jo nyt!
5.-11.5.2025
Vain ilmoittautumalla saat TerveysSummit-uutiset ensimmäisten joukossa ja näet kaikki uudet ja mielenkiintoiset haastattelua terveydestä ja hyvinvoinnista täysin ilmaiseksi!
Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia aiheita
- Unen, palautumisen ja mielialan haasteisiin liittyy usein aivojen kemia.
- Välittäjäaineet, kuten noradrenaliini, histamiini, serotoniini, dopamiini, asetyylikoliini ja adenosiini, vaikuttavat merkittävästi unen ja mielialan säätelyyn.
- Uniapneaa epäiltäessä on tärkeää huomioida kilpirauhasongelmat ja hormonitasapaino, erityisesti progesteronin vaikutus.
- Väsymyksen ja unettomuuden syitä voi olla monia, kuten tarkkaavaisuushäiriöt, jotka voivat vaikuttaa hermovälittäjäaineisiin.
- Tutkimus- ja seurantamenetelminä suositellaan mm. sykevälivaihtelun mittauksia ja kyselytutkimuksia (PDI-kysely, ADD-seula) aivojen kemian arvioimiseksi.
- Kilpirauhanen ja sen toiminta vaikuttavat merkittävästi unen laatuun ja palautumiseen.
- Kilpirauhashormoni T3 on keskeinen tekijä solujen energiatasapainossa. T3-hormonin puute voi johtaa jatkuvaan väsymykseen ja heikentää unen laatua, vaikka unta olisi riittävästi.
- T3-hormoni säätelee myös sympaattisen hermoston toimintaa. Liian vähäinen T3 voi heikentää sympaattisen hermoston toimintaa, mikä voi johtaa jatkuvaan stressiin ja univaikeuksiin.
- Kilpirauhasen liikatoiminta, vaikka harvinaisempaa, voi myös aiheuttaa unihäiriöitä ja jatkuvaa stressiä ylikierroksilla ollessa.
- Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa hermovälittäjäaineiden tasapainoon aivoissa, mikä voi vaikuttaa merkittävästi mielialaan, unen laatuun ja palautumiseen.
- Sahramin annostelua kannattaa kokeilla sekä aamulla että illalla. Jos haluaa pienemmät annokset, voi harkita iltapainotteista ottoa.
- Mielialalääkitys ja aivojen kemia: Jos käyttää mielialalääkitystä, on tärkeää ymmärtää masennuksen monimutkaisuus ja mahdolliset tulehdusreaktiot. Sahrami voi olla hyödyllinen myös tulehdusreaktioissa ja sillä on SSRI-lääkkeiden kaltaisia vaikutuksia.
- Yhdistelmähoidot: Jos käytetään useampia valmisteita, kannattaa aloittaa yksi kerrallaan ja arvioida vaikutuksia.
- Kokeile yhdistelmiä: Tutki ensin dopamiinin ja noradrenaliinin vaikutusta, sitten siirry serotoniinin puolelle.
- Melatoniini ja uniongelmat: Melatoniini auttaa unihäiriöissä ja nuukahtamisessa. Sitä kannattaa kokeilla erityisesti, jos stressi vaikuttaa unen laatuun.
- Tryptofaani ja serotoniini: Tryptofaani auttaa serotoniinin tuotannossa ja voi olla hyödyllinen unihäiriöissä.
- Kortisolin vaikutus uneen: Ashwagandha auttaa hallitsemaan kortisolin vaikutusta elimistössä ja voi parantaa unen laatua.
- Kilpirauhaslääkitys: Osaa kilpirauhaslääkkeistä voi ottaa illalla ennen nukkumaanmenoa, mikä voi parantaa unen laatua.
- PEA voi auttaa mikäli kipu pitää hereillä.
- Butyraatti on lyhytketjuinen rasvahappo, jota keho tuottaa suolistobakteerien käsitellessä ravintokuituja.
- Perusasiat unihygieniassa: Huolehdi vuorokausirytmistä, makuuhuoneen olosuhteista ja terveellisistä elämäntavoista.
- Palautuminen ja stressinhallinta: Avanto, sauna ja iltapala voivat edistää rentoutumista ja palautumista päivän rasituksista.
Ostoslista:
Haastattelija: Karita Aaltonen
Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa hermovälittäjäaineiden tasapainoon aivoissa, mikä voi vaikuttaa merkittävästi mielialaan, unen laatuun ja palautumiseen.
- Ville Pöntynen
Haluatko ottaa haastattelussa mainittuja tuotteita testiin?
Kaikki suosikkituotteet nyt TerveysSummitin kunniaksi -25 % edullisemmin fennosan.fi:stä!
Tarjoukset voimassa vain rajoitetun ajan, joten toimi nopeasti!
Haastateltavana
Ville Pöntynen
Lääkäri
@llupaushealth
“Perustin Lääkärikeskus Lupauksen vuonna 2012 ja Lupaus Healthin loppuvuodesta 2018. Kantavana ajatuksena oman lääkäriaseman perustamisessa oli mahdollisuus koota yhteen vuosien varrella opitut parhaat toimintamallit, ja palvella asiakkaita ilman kiireen tuntua. Ensimmäisten vuosien aikana huomasin, että tarvitsemme koululääketieteen rinnalle myös biokemiaan perustuvan funktionaalisen lääketieteen oppeja. Näin syntyi Lupaus, jonka missiona on tarjota asiakkaillemme maailman parasta terveydenhoitoa.Oma taustani on tukenut minua tässä työssä. Aloitin opintoni Kuopion Yliopistossa vuonna 1998 lukemalla biokemiaa. Seuraavana vuonna aloitin lääketieteen opinnot, mutta jatkoin rinnalle vielä muutaman vuoden ajan myös biokemian opintoja. Valmistuin lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 2005 ja sain oikeudet itsenäisenä ammatin harjoittajana toimimiseen vuonna 2008.
Lupaus Healthin perustajana toimin verkostomme kouluttajana ja mentorina. Tehtäväni on huolehtia siitä, että asiakkaat ja verkostomme ammattilaiset puhuvat samaa kieltä.Perheeseemme kuuluu minun ja vaimoni lisäksi viisi poikaa, joista kaksi on jo aikuisia. Vapaa-ajallani viihdyn luonnossa. Olen suorittanut retkikuntalääketieteen kurssin Keniassa, Masai Maran kansallispuistossa syksyllä 2018, ja kesällä 2019 osallistun tunturiopaskoulutukseen Kiilopäässä. Yksi tavoitteistani on viedä jokainen potilas luontoon parantumaan.Luen paljon biokemian ja lääketieteen oppikirjoja, ja opiskelen tietokoneohjelmien ohjelmointia. Intohimonani on kartuttaa kaikkea osaamistani voidakseni suunnitella ja kehittää mm. hoitotyötä helpottavia digitaalisia työkaluja.”
LUE LISÄÄ >>
Haluatko nähdä kaikki yli 600 haastattelua heti?
Liity nyt TerveySummitin VIP-jäseneksi!
KOKEILE VIP-JÄSENYYTTÄ NYT ALKAEN 14,90 €/KK