Markus J. Rantala - Evoluutiobiologian ja evoluutiopsykologian dosentti
Neuroinflammaatio ja krooninen stressi - uudet hoitokeinot
Toivomme, että jaat tämän asiantuntijahaastattelun myös somessa, jotta kavereillasikin olisi mahdollisuus terveempään elämään. <3
Laita siis haastattelu jakoon alla olevista jakonapeista!
Haluatko nähdä kaikki yli 600 haastattelua heti?
Liity nyt TerveySummitin VIP-jäseneksi!
KOKEILE VIP-JÄSENYYTTÄ NYT ALKAEN 14,90 €/KK
Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia aiheita
- Tutkimuksen keskiössä on matala-asteisen tulehduksen ja kroonisen stressin hoitaminen.
- Ylipainehappihoito on esitetty keinona, joka voi nopeasti vähentää kroonista stressiä ja matala-asteista tulehdusta.
- Ylipainehappihoitoa käytetään eri terveysongelmien hoidossa, kuten haavojen paranemisessa ja suoliston mikrobiomin korjaamisessa.
- Hoito toimii lisäämällä hapen määrää kudoksissa, mikä auttaa parantamaan vaurioita ja vaikuttaa suoliston mikrobiomiin.
- Tutkimukset osoittavat, että ylipainehappihoito voi vaikuttaa myönteisesti myös mielenterveysongelmiin, kuten masennukseen, alentamalla tulehdusta ja stressiä.
- Akkermansia muciniphila -bakteeri vaikuttaa siihen, kuinka tehokkaasti ylipainehappihoito toimii suoliston ongelmien hoidossa.
- Ylipainehappihoitoon liittyy hyvä näyttö monien sairauksien hoidossa, mutta sen käyttöä rajoittavat intressiristiriidat ja saatavuus.
- Tutkimukset osoittavat, että painehappihoito vähentää stressihormonin, kortisolin, tasoa merkittävästi parin tunnin aikana. Tämä vaikutus on havaittavissa verikokeissa ja syljen kautta mitattuna. Vaikka tämä hoito vaikuttaa nopeasti, tehokkuus lisääntyy vielä enemmän, kun happea annetaan samanaikaisesti.
- Painehappihoito vaikuttaa myös neuroinflammaatioon, mikä on keskeinen tekijä mielenterveysongelmissa. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että tämä hoito lievittää neuroinflammaatiota.
- Tutkimukset ovat havainneet, että painehappihoito nopeuttaa aivovammoista toipumista. Erityisesti aivoinfarktipotilaiden hoidossa on todettu tämän auttavan toipumista. Hoito laskee tehokkaasti tulehdusta ja edistää aivojen paranemista.
- Painehappihoito voi nopeuttaa metaboliaa ja auttaa laihtumaan. Tutkimuksissa on havaittu, että hiiret laihtuvat nopeasti hoidon seurauksena, mikä liittyy muun muassa suoliston mikrobiomin paranemiseen.
- Painehappihoito voi parantaa verenkiertoa ja vaikuttaa positiivisesti erektiotoimintoon. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hoito voi auttaa aivovammojen jälkeisessä toipumisessa ja vaikuttaa myönteisesti miesten seksuaaliterveyteen.
- Tutkimukset osoittavat, että painehappihoito voi vaikuttaa solujen ikääntymiseen ja jopa nuorentaa elimistöä. Telomeerit, jotka säätelevät solujen jakautumista, voivat pidentyä merkittävästi hoidon seurauksena.
- Painehappihoito voi parantaa kognitiivisia kykyjä ja vähentää seneskenttien zombisolujen määrää, mikä vastaa ikääntymisprosessin hidastumista.
- Suomessa on tarjolla painehappihoitoa ilman lähetettä yksityisellä klinikalla, sekä palautumiseen erikoistuneissa keskuksissa.
- Hoito alensi Markuksen verenpainetta ja paransi stressinsietokykyä.
- Hoito näytti vähentävän ryppyjä merkittävästi (jopa 30 %) ja vähentäneen UV-vaurioita sekä parantaneen ihon sileyttä.
- Markus huomasi urheilusuoritustensa paranemista ja palautumisen helpottumista painehappihoitojen jälkeen.
- Markus havaitsi hiusten harmaantumisen kääntyneen takaisin ruskeaksi hoidon myötä.
Haastattelija: Karita Aaltonen
Haastateltavana
Markus J. Rantala
Evoluutiobiologian ja evoluutiopsykologian dosentti
@markus.j.rantala
“Olen Markus J. Rantala, evoluutiobiologian ja evoluutiopsykologian dosentti, sekä ekologian ja ympäristönhoidon dosentti.
Olen suorittanut filosofian tohtorin tutkinnon sekä biologian, että psykologian alalta. Toimin yliopistonlehtorina Turun yliopistossa ja opetan sekä koordinoin evoluutiopsykologian sivuainekokonaisuutta.
Tutkin muun muassa mielenterveyshäiriöitä, parinmuodostusta ja seksuaalisuutta evoluutiobiologian ja evoluutiopsykologian näkökulmasta.
Olen julkaissut yli 200 tieteellistä tutkimusartikkelia. Julkaisin myös loppuvuonna 2019 Masennuksen Biologia – Evoluutiopsykologinen näkökulma mielialahäiriöihin -kirjan, jossa tarkastellaan masennusta evoluutiopsykologian näkökulmasta.
Uskon, että evoluutiobiologia- ja psykologia tuovat lääketieteeseen yhä yksilöllisempää hoitonäkemystä.”
Vuosikymmenten asiantuntijuus ja kokemus käytössäsi
Ilmoittaudu kevään TerveysSummitiin jo nyt!
5.-11.5.2025
Vain ilmoittautumalla saat TerveysSummit-uutiset ensimmäisten joukossa ja näet kaikki uudet ja mielenkiintoiset haastattelua terveydestä ja hyvinvoinnista täysin ilmaiseksi!