Pentti Martikainen - Yritys ja talouskonsultti, KTM ja yrittäjä & Mika King - Liiketoiminnan kehittäjä, Kauppatieteiden maisteri, Executive MBA

Terve yritys - hyvinvoiva yrittäjä

Haastattelun ilmainen katseluaika on päättynyt!

Pahoittelut! Sisältö, jota yrität katsella on saatavilla vain Terveyssummit VIP- tai VIP+-jäsenille. 

Kirjaudu sisään alta katsoaksesi haastattelun tai
 Liity nyt VIP-jäseneksi  >>

Toivomme, että jaat tämän asiantuntijahaastattelun myös somessa, jotta kavereillasikin olisi mahdollisuus terveempään elämään. <3

Laita siis haastattelu jakoon alla olevista jakonapeista!

Vuosikymmenten asiantuntijuus ja kokemus käytössäsi

Ilmoittaudu TerveysSummitiin NYT!

Ilmoittautumalla saat sähköpostiisi kaikki ajankohtaiset TerveysSummit tarjoukset ja uutiset ja sekä tiedon seuraavan Summitin ajankohdasta heti ensimmäisten joukossa!

Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia aiheita

 • Tilaa Profit in mind -uutiskirje ja tämän haastattelun materiaali: www.profitinmind.fi 

 • Pentti Martikainen aloitti kauppatieteiden opinnot ja on toiminut talouspäällikkönä useissa yrityksissä sekä ollut mukana yrittäjänä. Martikaisen ajatusmaailmaan kuuluu, että voittoa käsitellään usein väärin Suomessa ja numerinen puoli on tärkeä.

 • Mika Kingillä on myös kaupallinen koulutustausta, ja hän on toiminut isommissa organisaatioissa, kuten Nokialla. Kingin ensimmäinen kosketus yrittäjyyteen oli hänen veljensä yrityksen kautta.

 • Yrittäjyys ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä, sillä taloudellinen turva ja tyytyväiset asiakkaat ovat tärkeitä osatekijöitä yrittäjän hyvinvoinnille.

 • Terve yritys on sellainen, joka tarjoaa arvoa asiakkailleen ja jolla on selkeä liikeidea, strategia sekä taloudellinen pohja. Yrityksen terveys näkyy myös numeroiden kautta, kuten myyntikatteessa ja maksuvalmiudessa.

 • Terve yritys määritellään paitsi taloudellisten lukujen, myös asiakastyytyväisyyden, innovatiivisuuden ja henkilöstön harmonian kautta.

 • Voiton merkitys ymmärretään usein väärin, ja numeroiden on oltava kunnossa. Yrityksen voitto ja taloudellinen tilanne vaikuttavat myös sen luotettavuuteen ja luottokelpoisuuteen.

 • Yrittäjien on tärkeää rehellisesti arvioida yrityksen tilannetta ja mahdollisuuksia.

 • Yksi strategia voi olla osa-aikainen yrittäjyys yhdistettynä osa-aikaiseen työhön muualla. Näin voidaan tasata riskejä ja varmistaa toimeentuloa.

 • Yrittäjän on oltava valmis muuttamaan suuntaa tarvittaessa ja kehittämään uusia liiketoimintaideoita.

 • Yrittäjien on tärkeää seurata talouttaan aktiivisesti, esimerkiksi seuraamalla kassavirtaa viikoittain ja laatimalla lyhyen ja pitkän aikavälin budjetteja. Tärkeää on myös tarkastella yrityksen tilannetta ja strategiaa säännöllisesti ja tarvittaessa tehdä muutoksia markkinatilanteen mukaan.

 • Korona-aika on ollut erityisen vaikea pienyrittäjille taloudellisesti, mikä vaikuttaa myös terveyteen. Kun talous on kuralla, seurauksena voi olla unettomuutta, masennusta ja uupumusta. Tässä tilanteessa on tärkeää hakea apua ja aloittaa läheltä, kuten perheestä.

 • Yrittäjän kannattaa kiinnittää huomiota perheen harmoniaan, sillä rahanpuute voi johtaa riitoihin ja paineisiin. On tärkeää käsitellä avoimesti rahaan liittyvät päätökset ja virheet perheen kesken, jotta voidaan oppia ja päästä eteenpäin yhdessä.

 • Yksi hyvä ystävä, joka pystyy tarjoamaan empaattista tukea ja auttamaan tilanteen ulkopuolelta, voi olla arvokas tuki. Yhdessä miettiminen voi johtaa uusiin näkökulmiin ja ratkaisuihin vaikeissa tilanteissa.

 • Yrittäjien kohdatessa taloudellisia vaikeuksia, on tärkeää hakea apua terveydenhuollosta ja tarvittaessa kriisitilanteissa suoraan sairaalaan. Yrittäjyys ja taloudelliset haasteet voivat vaikuttaa merkittävästi myös henkiseen hyvinvointiin ja jopa itsetuhoisuuden riskiin, joten apua tulisi hakea ajoissa.

 • Kannattavuuden keskittäminen: yrityksen menestys perustuu vahvasti tuloksentekoon. Keskittyminen tähän tavoitteeseen auttaa parantamaan tulosta ja suuntaamaan toimintaa oikeisiin asioihin.

 • Jokainen yritys tarvitsee tulosta pitkäaikaisen toiminnan takaamiseksi. Tuloksen merkityksen ymmärtäminen motivoi henkilöstöä ja auttaa tekemään oikeita päätöksiä.

 • Alennuspolitiikkaan liittyen on tärkeää ymmärtää, miten alennukset vaikuttavat todelliseen tulokseen. Alennusten tulee tukea voittoja eikä syödä liikaa yrityksen kannattavuutta.

 • Tärkeä oppitunti on ollut ylioptimismin vaikutus liiketoimintaan ja ihmisten valintaan yrityksessä. Virheistä oppiminen auttaa kehittymään ja tekemään parempia päätöksiä tulevaisuudessa.

 • Suunnitelmissa on tarjota verkkokursseja ja kirja syksyllä, jotka keskittyvät voiton tekemiseen, liiketoiminnan suunnitteluun ja seurantaan. Tavoitteena on auttaa pienyrittäjiä menestymään.

Haastattelija: Karita Aaltonen

Haastateltavana

Mika King
Liiketoiminnan kehittäjä, Kauppatieteiden maisteri, Executive MBA
www.linkedin.com/in/mikaking

“Olen toiminut 30-vuotisen urani aikana pienissä yrityksissä, kansainvälisissä suuryrityksissä sekä julkisella sektorilla monipuolisissa liiketoiminnan johtamisen tehtävissä. Olen vastannut useiden menestyksellisten digitaalisten tuotteiden ja palvelukokonaisuuksien kehittämisestä, markkinoille tuomisesta sekä ollut rakentamassa kestäviä asiakas- ja partnerisuhteita.
Mielestäni kaiken menestyksellisen tekemisen taustalla tulee olla selkeä ymmärrys siitä, mihin pyritään ja millä askeleilla näitä tavoitteita kohti mennään. Liiketoiminnassa tämä tarkoittaa liiketoimintamallien ja strategian sekä strategian toimeenpanon johdonmukaista ja konkreettista johtamista. Olen myös huomannut, miten tärkeää on huolehtia työyhteisön hyvinvoinnista ja motivoinnista sekä asiakastyytyväisyydestä. Kaikki tämä yhdessä luo vankan perustan voitollisen liiketoiminnan pitkäjänteiselle kehittämiselle.
Minulle itseni haastaminen ja jatkuva halu oppia uutta antavat elämääni positiivista energiaa. Perhe, hyvät ystävät ja monipuolinen liikunta ovat se runko, jonka ympärille omasta hyvinvoinnista huolehtimiseni rakentuu.”


LUE LISÄÄ >>

Pentti Martikainen
Kauppatieteiden maisteri, kokenut yrittäjä ja konsultt

“Olen Pentti Martikainen, kauppatieteiden maisteri 1983, joka on rakentanut pitkän ja monipuolisen uran itsenäisenä yrittäjänä ja konsulttina. Työurani aikana olen kehittänyt syvällistä asiantuntemusta taloushallinnossa, liikkeenjohdossa ja yritysten kansainvälistymisessä. Olen toiminut vuodesta 1993 lähtien konsulttina Jaakkola-yhtiöille, Omien ja asiakkaiden yrityksien kautta kokemukseni ulottuu laajalti eri kokoisten yritysten ja yrittäjien kanssa sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.


Olen osallistunut aktiivisesti myös useiden yritysten taloudelliseen uudelleenjärjestelyyn. Vuosien varrella yritysvoittojen tärkeys on korostunut konsultointitoiminnassani. Tällä hetkellä tulostilastot ovat Suomessa huolestuttavia koskien varsinkin PK yrityksiä.


1990-2013 toimin ruotsinkielisten yrittäjätutkintotoimikuntien jäsenenä sekä Suomen Yrittäjien Koulutussäätiön hallituksessa. Nämä kokemukset johtivat ajatukseen uudenlaisesta tavasta opettaa yrittäjyyttä ja käsitellä yritysten taloudellista menestystä.


Olen omistautunut konsultoimaan yrityksiä tunnistamaan ja hyödyntämään voitonmahdollisuuksia tehokkaammin jokapäiväisessä työssä ja kaikilla tasoilla.”

“Perustimme yhdessä Profit in Mind -yrityksen, koska haluamme auttaa yrityksiä voitollisen liiketoiminnan kehittämisessä ja uudistaa käsityksiä yritysvoitoista ja niiden johtamisesta. Yrityksemme tarjoaa konsultointipalveluita, live-koulutuksia ja verkkokursseja. Aikomuksenamme on myös julkaista kirja yritysvoittojen tärkeydestä myöhemmin syksyllä tänä vuonna. Otamme mielellämme vastaan uusia haasteita ja toimeksiantoja. Lisätietoja palveluistamme löytyy yrityksemme kotisivuilta www.profitinmind.fi "

Liity TerveySummit VIP-jäseneksi!

 • Pääset katsomaan kaikki TerveysSummitin haastattelut heti tai silloin kun sinulle parhaiten sopii ilman aikarajoituksia! 
 • Lähes 600 haastattelun videokirjasto käytössäsi ympäri vuoden 24/7
 • Nautit VIP-jäsenten vaihtuvista bonuksista koko tapahtumaviikon ajan ja myös tapahtuman jälkeen!
 • Pääset mukaan privaattiin VIP-yhteisöön, jossa voit verkostoitua, kysyä neuvoja ja jakaa vinkkejä muiden jäsenten kanssa. 

KUUKAUSIJÄSENYYS ALKAEN 12,90 €/KK