Tommy Hellsten - Diplomi-ihmettelijä

Riippuvuudet ja riippuvuuspersoonan synty

Haastattelun ilmainen katseluaika on päättynyt!

Pahoittelut! Sisältö, jota yrität katsella on saatavilla vain Terveyssummit VIP- tai VIP+-jäsenille. 

Kirjaudu sisään alta katsoaksesi haastattelun tai
 Liity nyt VIP-jäseneksi  >>

Toivomme, että jaat tämän asiantuntijahaastattelun myös somessa, jotta kavereillasikin olisi mahdollisuus terveempään elämään. <3

Laita siis haastattelu jakoon alla olevista jakonapeista!

Vuosikymmenten asiantuntijuus ja kokemus käytössäsi

Ilmoittaudu TerveysSummitiin NYT!

Ilmoittautumalla saat sähköpostiisi kaikki ajankohtaiset TerveysSummit tarjoukset ja uutiset ja sekä tiedon seuraavan Summitin ajankohdasta heti ensimmäisten joukossa!

Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia aiheita

 • Riippuvuuspersoonan käsite: Hellsten kuvailee riippuvuuspersonaa ihmiseksi, joka toistuvasti tekee asioita, joita hän tietää olevan väärin, kuten juominen alkoholin kohdalla.
 • Syyllisyys ja häpeä: Riippuvuuspersona kokee syyllisyyttä toimiessaan vastoin omia moraalikäsityksiään, mikä voi johtaa häpeään.
 • Sisäinen addiktio: Riippuvuus kehittyy ajan myötä, kun henkilö jatkaa haitallista käyttäytymistä, vaikka tiedostaa sen vahingollisuuden.
 • Perinnöllisyys ja ympäristötekijät: Riippuvuuksille altistavat geenit voivat siirtyä sukupolvelta toiselle, ja ympäristötekijät, kuten kasvaminen perheessä, jossa on riippuvuuksia, voivat lisätä riskiä.
 • Tarve yhteyteen ja rakkauteen: Hellsten korostaa, että riippuvuudet voivat juontaa juurensa syvempään tarpeeseen kokea yhteyttä ja rakkautta.
 • Riippuvuuden kieltäminen: Riippuvuus voi johtaa siihen, että henkilö kieltää ongelmansa ja sopeutuu siihen, mikä vaikeuttaa paranemista ja saattaa levitä ympäristöön.
 • Eheytymisprosessi: Lapsuuden perheessä koetut haasteet voivat vaikuttaa ihmiseen läpi elämän, mutta toipuminen voi alkaa, kun henkilö alkaa tiedostaa ongelmansa ja pyrkii muutokseen.
 • Riippuvuudesta irtautuminen ja tietoiseksi kasvaminen on keskeinen osa toipumisprosessia. Kun henkilö tulee tietoiseksi omasta riippuvuudestaan ja problematiikastaan, hän alkaa nähdä tilanteensa ulkopuolelta ja ottaa vastuun omasta elämästään.
 • Toipuminen edellyttää päihteettömyyttä, mikä on ensimmäinen askel terveeseen psyykkeeseen reagoimiseen ja todelliseen toipumiseen.
 • Toipumisprosessi voi olla hyvin vaativa, koska se vaatii henkilöltä kohtaamaan oman häpeänsä ja syyllisyytensä. Kieltäminen ja suojautuminen häpeältä voivat hidastaa toipumista.
 • Läheisriippuvuus liittyy syvällisesti riippuvuuteen ja toipumiseen. Perheenjäsenet voivat alkaa häivyttää omia tunteitaan ja tarpeitaan elääkseen tilanteessa, jossa häpeää ja riippuvuutta ei käsitellä.
 • Läheisriippuvuus voi jatkua aikuisuuteen asti, ja se voi ilmetä tarpeena miellyttää muita ja hakea hyväksyntää, jotta itse ei tulisi hylätyksi.
 • Toipumisen kannalta on tärkeää pystyä ottamaan riski tulla hylätyksi ja oppia rakastamaan itseään. Tietoiseksi kasvaminen ja omien tarpeiden tunnistaminen ovat keskeisiä askeleita tässä prosessissa.
 • Ne, jotka eivät pysty tai uskalla irtaantua läheisriippuvuudestaan, voivat siirtää saman mallin omille lapsilleen. Tämä voi ilmetä esimerkiksi alistumisena tai katkeruutena, mikä jälleen heijastuu seuraavaan sukupolveen.
 • Riippuvuudet voivat juontaa juurensa lapsuudesta, jolloin suljettu ovi voi muodostua lupaukseksi rakkaudesta. Riippuvuus voi olla yritys täyttää tarve rakkaudelle ja hyväksynnälle. Riippuvuus voi tarjota intensiivistä tunnekokemusta korvaten todellisen läheisyyden kokemuksen.
 • Riippuvuuksien mekanismi voi siirtyä yhdestä addiktiosta toiseen, kuten alkoholista työhön. Riippuvuus voi olla tapa välttää haavoittuvuuden kohtaamista läheisissä ihmissuhteissa. Riippuvuus voi olla keino tuntea itsensä hallitsevaksi ja välttää oman itsen kohtaaminen. Riippuvuuksien takana voi olla lapsuuden traumoja, mutta ne eivät aina ole välttämättömiä riippuvuuden syntymiselle.
 • Riippuvuuksien tiedostaminen ja hälytysmerkkien tunnistaminen voi auttaa niiden hallinnassa. Hälytysmerkkejä voi olla esimerkiksi pakonomainen tarve käyttää jotain, kuten kännykkää, vaikka se häiritsee läsnäoloa muiden ihmisten kanssa. Riippuvuuden kohteesta riippumatta sen vaikutukset voivat olla haitallisia läheisille ihmissuhteille.
 • Riippuvuuksista parantuminen alkaa usein niiden tiedostamisesta ja oman riippuvuuden myöntämisestä. Terve sairauden tunto syntyy, kun henkilö huomaa, että hänellä on ongelma, jota hän ei pysty ratkaisemaan yksin. Apua haettaessa voi olla hyödyllistä kääntyä ammattilaisten tai vertaistukiryhmien puoleen.
 • 12 askeleen ohjelma tarjoaa yhden mahdollisen lähestymistavan riippuvuuksien hoitoon ja paranemiseen. Ensimmäinen askel riippuvuuksien parantamisessa on oman riippuvuuden myöntäminen, jonka jälkeen seuraa korkeamman voiman puoleen kääntyminen. Riippuvuuksien parantaminen voi johtaa henkiseen kasvuun ja korkeampaan tietoisuuteen. Riippuvuuksista toipuminen voi avata mahdollisuuden kokea ja ymmärtää rakkauden ja tietoisuuden uudella tavalla.
 • Vaikka vastoinkäymiset voivat tuntua vaikeilta, ne voivat olla rakkaudella räätälöityjä mahdollisuuksia henkiseen kasvuun ja korkeamman tietoisuuden saavuttamiseen.

Haastattelija: Karita Aaltonen

Kuuntele ja lue BookBeatin kanssa - Kokeile 60 päivää maksutta!

Kokeilujakson aikana saat käyttää BookBeatia 40 tuntia. Tutustu yli 900 000 e- ja äänikirjaan ja valitse suosikkisi. Mukana on satoja kirjoja myös TerveysSummitista tutuilta asiantuntijoilta!

Käytä koodia: TERVEYSSUMMIT

Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa. Tarjous koskee vain uusia asiakkaita.

Haastateltavana

Tommy Hellsten
Diplomi-ihmettelijä
@ihminentavattavissa

“Olen Tommy Hellsten. Aikoinaan alkoholistikodissa kasvanut ja sieltä maailmalle lähtenyt. Kannoin sisälläni pahaa oloa, jonka alkuperää en tiedostanut. En ymmärtänyt, että voin huonosti vaan koin, että olin huono. Minulla oli hyvin vahva häpeään sidottu identiteetti.

Paha olo pakotti minut kohtaamaan itseni ja lähtemään matkalle menneisyyteen, pahan olon lähteille. Tästä matkasta tuli myös matka omaan sisimpääni, sinne mistä oma identiteetti sitten lopulta alkoi löytyä.

Oikeastaan koko urani on noussut tästä matkakertomuksesta. Siitä olen auliisti jakanut kokemuksiani julkisuudessa sekä kirjojen, luentojen että median kautta. Miksi? Siksi, että se mitä olen kokenut, näyttää olevan samaa mitä tuhannet kokevat kanssani. Haluan kertoa, että menneisyydestä voi vapautua ja että ihminen voi lopulta syntyä omaksi itsekseen elämään sitä elämää, joka on hänen omaansa.

Tärkein kirjani Tähän olen tullut, kirja merkityksen löytämisestä, on yritys kuvata tätä matkaa ja erityisesti nostaa esille hengellisyyden merkitys omassa kertomuksessani. Se on eräänlainen tilinpäätös kaikesta ja yhteenveto ajattelustani. Ehkä nämä kolme: Virtahepo olohuoneessa, Saat sen mistä luovut ja nyt tämä Tähän olen tullut ovat tärkeimpiä teoksiani.”

LUE LISÄÄ >> 

Liity TerveySummit VIP-jäseneksi!

 • Pääset katsomaan kaikki TerveysSummitin haastattelut heti tai silloin kun sinulle parhaiten sopii ilman aikarajoituksia! 
 • Lähes 600 haastattelun videokirjasto käytössäsi ympäri vuoden 24/7
 • Nautit VIP-jäsenten vaihtuvista bonuksista koko tapahtumaviikon ajan ja myös tapahtuman jälkeen!
 • Pääset mukaan privaattiin VIP-yhteisöön, jossa voit verkostoitua, kysyä neuvoja ja jakaa vinkkejä muiden jäsenten kanssa. 

KUUKAUSIJÄSENYYS ALKAEN 12,90 €/KK