Mikko Ahonen - Tutkija, FT ja riskienhallinnan kouluttaja
Säteily ympärillämme – Onko 5G näkymätön uhka terveydelle ja luonnolle?
Haastattelun ilmainen katseluaika on päättynyt!
Katsottavissa vain VIP-jäsenten videokirjastossa
Jaa haastattelu somessa, jotta kavereillasikin olisi mahdollisuus terveempään elämään! <3
Vuosikymmenten asiantuntijuus ja kokemus käytössäsi!
Ilmoittaudu ilmaiseksi TerveysSummitiin!
5.-11.5.2025
Klikkaa itsesi mukaan ja varmista katseluoikeutesi - Inspiroivat uutuushaastattelut terveyden ja hyvinvoinnin huipulta ovat katsottavissa ilmaiseksi rajoitetun ajan!
Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia aiheita
Tutkija Mikko Ahonen nostaa haastattelussa esiin näkymättömän mutta yhä merkittävämmän terveysriskin: radiotaajuisen säteilyn vaikutukset ihmisiin ja luontoon. Vaikka mikroaaltosäteily on virallisesti luokiteltu "vähäriskiseksi", uusin tutkimustieto viittaa toisenlaiseen todellisuuteen – pitkäaikainen ja jatkuva altistus voi aiheuttaa muun muassa hermostollisia oireita, hormonimuutoksia ja DNA-vaurioita. Erityisen huolestuttavaa on lasten ja nuorten altistuminen, sekä se, että monet julkiset rakennukset – kuten koulut – toimivat tukiasemien sijoituspaikkoina.
Ahonen kehottaa yksilöitä ottamaan vastuun omasta altistuksestaan: turhat sovellukset pois, mobiilidata ja langattomat yhteydet vain tarpeen mukaan, laite lentokonetilaan yöksi. Yhteiskunnallisesti tarvitaan avoimempaa keskustelua, ajantasaisia säteilyraja-arvoja sekä uusia ratkaisuja terveellisempään teknologiaan. Tämä ei ole pelkkä tekninen kysymys – kyse on meidän kaikkien terveydestä.
- Mikko Ahonen siirtyi teknologiahypetyksestä kriittiseen näkökulmaan tutustuttuaan mikroaaltosäteilyn riskeihin jo 2000-luvun alussa.
- Hän on toiminut tutkijana mm. Lennart Hardellin ryhmässä, jossa on tutkittu kännykän käytön yhteyksiä aivokasvaimiin ja säteilyn yhteisvaikutuksia kemikaalikuormituksen kanssa.
- Langattomien laitteiden (kännykät, tabletit, läppärit, Wi-Fi, Bluetooth, tukiasemat) säteilykuormitus on kasvanut merkittävästi viimeisen 20 vuoden aikana.
- Mikroaaltosäteily ei ole vaaratonta, vaikka sitä ei luokitella ionisoivaksi säteilyksi – uusimmat tutkimukset osoittavat biologisia vaikutuksia kuten DNA-vaurioita, oksidatiivista stressiä ja vaikutuksia hormonitoimintaan.
- Kuormituksen tyyppi on muuttunut – ennen suurin altistus tuli puheluista päätä vasten, nyt mobiilidata ja taskussa tai vatsaa vasten pidettävät laitteet ovat suurimpia altistajia.
- Lapsilla säteily tunkeutuu syvemmälle kehoon: kallon rakenne on elastisempi ja keho pienempi – lapset ovat herkempi ryhmä.
- Pitkäaikaisessa altistuksessa on viitteitä yhteyksistä päänsärkyyn, masennukseen, unihäiriöihin, muistiongelmiin ja hermostollisiin oireisiin.
- Useita tutkimuksia viittaa myös hedelmällisyyden heikkenemiseen, erityisesti miehillä, kun kännykkää pidetään taskussa.
- Eläinkokeissa on havaittu sydänkasvaimia ja hermosolukasvaimia, jotka viittaavat mahdolliseen yhteyteen myös ihmisillä.
- Luonnon monimuotoisuus saattaa kärsiä säteilystä – esim. kasvien kasvunopeuteen ja rakenteeseen sekä hyönteisten vastustuskykyyn on havaittu vaikutuksia.
- Riskienhallinta yksilötasolla:
- Poista turhat sovellukset
- Käytä mahdollisuuksien mukaan kaapeliyhteyksiä (ei Wi-Fi)
- Käytä kännykkää lentokonetilassa aina kun mahdollista
- Vältä säilyttämistä taskussa tai kehoa vasten
- Käytä mobiilidataa ja Bluetoothia vain tarpeen mukaan
- Yhteiskunnallisesti tulisi:
- Päivittää säteilyraja-arvot, jotka perustuvat vanhentuneisiin oletuksiin
- Välttää tukiasemien sijoittamista kouluihin ja asuintalojen katoille
- Tunnustaa säteilyn yhteisvaikutukset kemikaalikuormituksen kanssa
- Ehdotus: "saastevero mobiilidatalle", joka ohjaisi käyttämään energiatehokkaita kaapeliratkaisuja.
Haastattelija: Karita Aaltonen
Useat tutkimuskatsaukset osoittavat: kännykän pitäminen taskussa heikentää sperman laatua.
Kuormitus on kroonista – säteily on päällä 24/7, vaikka et käyttäisi puhelinta.
Haastateltavana
Mikko Ahonen
Tutkija, FT ja riskienhallinnan kouluttaja
@mikko5118
FT Mikko Ahonen on pitkään toiminut tutkijana ja opettajana Tampereen yliopistossa ja muissa organisaatioissa. Aloittanut koulutusteknologian kehittäjänä, nykyään työskentelee IT:n parissa. Vuodesta 2008 on toiminut myös sähkömagneettisten kenttien tutkimuksen parissa. Yrittäjän poika. Riskienhallinnan kouluttaja.
LUE LISÄÄ >>

