Elias Hakalehto - Bioteknisen mikrobianalytiikan ja mikrobiologisen agroekologian dosentti, mikrobitutkija
Vanhan kansan viisauksia mikrobeista nykytieteen valossa
Haastattelun ilmainen katseluaika on päättynyt!
Pahoittelut! Sisältö, jota yrität katsella on saatavilla vain Terveyssummit VIP- tai VIP+-jäsenille.
Kirjaudu sisään alta katsoaksesi haastattelun tai
Liity nyt VIP-jäseneksi >>
Salasanan palautus
Ohjeet salasanan vaihtamiseen on lähetetty sähköpostiisi. Jos et vastaanottanut viestiä, tarkistathan roskapostikansion. Jos viestiä ei löydy ota yhteyttä vip@terveyssummit.fi
Olet jo kirjautuneena sisään.
Näet kaikki haastattelut VIP-videokirjastosta. Jos sinulla on kysyttävää niin otathan yhteyttä käyttäjätukeen chatissa tai vip@terveyssummit.fi jotta voimme korjata ongelman. Kiitos! 🙂
Already have an account? Login
Toivomme, että jaat tämän asiantuntijahaastattelun myös somessa, jotta kavereillasikin olisi mahdollisuus terveempään elämään. <3
Laita siis haastattelu jakoon alla olevista jakonapeista!
Vuosikymmenten asiantuntijuus ja kokemus käytössäsi
Ilmoittaudu TerveysSummitiin NYT!
Vain ilmoittautumalla saat tiedon seuraavasta tapahtumasta heti ensimmäisten joukossa ja näet kaikki uudet ja mielenkiintoiset haastattelua terveydestä ja hyvinvoinnista myös jatkossa!
Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia aiheita
Elias Hakalehto nostaa esiin, kuinka ennen vanhaan perimätieto ja luonnon seuraaminen olivat keskeisiä elämän taitoja. Vanha kansa pystyi havainnoimaan ympäristöään tarkasti ja hyödyntämään luonnon merkkejä, kuten ennustamaan säätä. Mikrobit olivat luonnollinen osa ekosysteemiä, vaikka niiden tieteellinen merkitys ymmärrettiin vasta myöhemmin. Nykyajan teollinen maanviljely on vieraannuttanut ihmiset luonnosta, mikä on johtanut ongelmiin, kuten maaperän köyhtymiseen ja autoimmuunisairauksien lisääntymiseen. Vanhan kansan viisaus on yhä arvokasta erityisesti terveydenhoidossa ja ruoantuotannossa. Hakalehto korostaa, että mikrobit pyrkivät luonnossa harmoniaan, ja ihmisten tulisi oppia elämään luonnon kanssa tasapainossa, hyödyntäen sekä vanhan kansan perimätietoa että nykypäivän tieteellisiä saavutuksia.
Tarkoituksena on erityisesti rohkaista itsekutakin miettimään sellaisia käytännöllisiä opetuksia, joita on perheessä, suvussa, kotiseudulla liittyen eri elämänalueisiin, joissa mikrobit ovat taustalla tai keskeisesti vaikuttamassa, mutta joissa ei ole voinut olla niistä suoraan tietoa. Nykytiede on kuitenkin vahvistanut näitä viisauksia.
Kyseisestä perinteen miettimisestä voi olla käytännön apua arkeen, ja se voi olla myös kartuttamassa huoltovarmuuteen yms. liittyvää osaamista.
Hollannissa van Leeuwenhoek tarkasteli lätäkön vesipisaraa keksimällään valomikroskoopilla v. 1675, jolloin hän huomasi siinä vilistävän lukemattomia "mikroskooppisia" otuksia. Näitä "pieneliöitä" eli mikrobeja löytyi sitten melkein joka paikasta. Kuitenkaan lähes 200 vuoteen ei vielä tapahtunut ihmeemmin mitään niiden tutkimisen osalta, ts. niiden toiminta oli lähes tutkimatonta.
1800-luvun puolimaissa ranskalainen Louis Pasteur mm. opetti käymistuotteiden valmistajia huolehtimaan siitä, että vääränlaiset bakteerit, hiivat tai homeet eivät pääse heidän tuotteitaan pilaamaan. Tämä oli teollisen mikrobiologian alku, mutta erilaisia käymistuotteita oli kansan toimesta valmistettu jo antiikin ajoista lähtien.
- Perinteinen viisaus ja luonnon seuraaminen olivat ennen keskeisempiä elämän osa-alueita.
- Nykyinen teollistunut ja kaupunkimainen elämäntapa on vieraannuttanut ihmisiä luonnosta.
- Inuiteilla ja suomalaisilla oli kymmeniä sanoja eri lumen muodoille, mikä heijastaa luonnon tarkan havainnoinnin tärkeyttä ennen vanhaan.
- Perimätiedon ja luonnon merkkien avulla pystyttiin ennustamaan esimerkiksi säätä.
- Mikrobit ovat tärkeä osa luonnon ekosysteemiä, vaikka niiden merkitys on tiedostettu tieteellisesti vasta viime vuosisatoina.
- Vanhoissa maatalousyhteisöissä ymmärrettiin luonnon ja maaperän kierron tärkeys sekä mikrobien rooli.
- Intiassa kolmasosa pelloista on menettänyt hedelmällisyytensä kemiallisen viljelyn seurauksena, mikä on johtanut lannoitteiden käytön rajoittamiseen.
- Hiljainen tieto ja vanhan kansan viisaus ovat yhä hyödyllisiä nykyisessä ruoantuotannossa ja terveyden hoidossa.
- Mikrobit pyrkivät luonnollisesti harmoniseen tilaan, mikä muistuttaa vanhojen yhteisöjen tapaa elää luonnon kanssa tasapainossa.
- Vesi on ollut keskeinen elementti niin saunassa, viljan ja lihan säilytyksessä kuin hygienian ylläpidossa.
- Perimätieto opetti viljelijöille, miten käsitellä maaperää ja mikroilmastoja, kun taas nykyaikainen maanviljely on teknistyneempää ja vähemmän kestävää.
- Eläinten vaistot, kuten elefanttien ja koirien, ovat auttaneet ihmisiä ymmärtämään luonnon merkit ja terveysongelmia.
- Mikrobit vaikuttavat ihmisen suoliston terveyteen, ja liiallinen hygienia ja stressi voivat heikentää mikrobiomia.
- Vanhan kansan tiedoissa piilee viisautta, joka voi auttaa nykyajan ongelmissa, kuten autoimmuunisairauksien yleistymisessä.
Haastattelija: Karita Aaltonen
Luonnon seuraaminen ja perimätiedon hyödyntäminen ovat taitoja, jotka meidän ei pitäisi menettää
Mikrobit pyrkivät luonnossa harmoniaan, ja sama periaate näkyy kaikkialla – tasapaino on avain.
Haastateltavana
Elias Hakalehto
Bioteknisen mikrobianalytiikan ja mikrobiologisen agroekologian dosentti, mikrobitutkija
FT Elias Hakalehto on mikrobiologi Helsingin Yliopistosta (MMM 1983). Hän on suorittanut bioteknologian jatko-opintoja kolmessa brittiyliopistossa ml. University College, London, vuosina 1984-85, sekä toiminut vierailevana tutkijana Albert Einsteinin noin sata vuotta sitten perustamassa Jerusalemin yliopistossa (1990-91). Hän väitteli tohtoriksi bioteknologiassa v. 2000 Kuopion yliopistossa.
Elias Hakalehto on vetänyt lukuisia koti- ja ulkomaisia tutkimushankkeita, suurimmaksi osaksi kehitysyhtiönsä Finnoflag Oy:n kautta. Hän on toiminut bioteknisen mikrobianalytiikan dosenttina Itä-Suomen yliopistossa vuodesta 2008, ja Helsingin Yliopiston mikrobiologisen agroekologian dosenttina vuodesta 2016. - Elias Hakalehto on vuodesta 2015 ollut International Society of Environmental Indicators, ISEI:n, varapresidentti (Europe and Africa).
Hänen terveysteknologian alan kiinnostuksen kohteitaan ovat mm, mikrobidiagnostiikka, elimistön mikrobitasapaino, ravinteiden otto ja probioottien kehitystyö. Hän oli v. 1986 ensimmäinen tutkija Valion ja Helsingin Yliopiston hankkeessa, jonka tehtävänä oli viitoittaa Valion siirtyminen probioottien tuotantoon. Sen seurauksena Valio muutamia vuosia myöhemmin lanseerasi maailmanlaajuisesti Lactobacillus rhamnosus GG -kannan, joka Suomessa tunnetaan Gefilus-tuotenimellä.
Vuonna 2013 hän julkaisi Leipzigin ESPEN -konferenssissa Tri Kaarlo Jaakkolan kanssa ensimmäisen menetelmän probioottivaikutusten kvantifiointiin, joka oli kehitetty hänen kehittämällään PMEU mikrobien rikastuslaitteella.
Elias Hakalehto kuuluu myös monien johtavien sairaaloiden maailmanlaajuiseen autoimmuniteetin tutkimusyhteisöön. Hänen ajatuksenaan on kehittää ymmärrystä liittyen mikrobien vuorovaikutuksiin keskenään ja ihmiselimistön kanssa - meidän kaikkien terveyden parhaaksi.
Elias Hakalehto, MMM, FT, Dos. (Helsingin Yliopisto, Itä-Suomen yliopisto)
Mikrobiologi ja bioteknologi
- CEO ja CSO, Finnoflag Oy
- An alumnus of University College London (biochemical engineering)
- International Postgraduate Diploma in Biotechnology (U.K.)
- Lifetime Fellow Member, International Society of Development and Sustainability (Japan)
- Vice President (Europe and Africa), International Society of Environmental Indicators, 2015-
- Chairman of the Global Conference of Environmental Indicators, Helsinki, Finland, 2017
- Keynote lecture (90 min) at a conference on Beneficial Microbes, San Francisco, 2018
- Keynote lecture at FCT, International Conference on Food Chemistry and Technology, Los Angeles,
2018
- Chairman of the microbiology session, Micro-Bio 2019, Baltimore, USA, organised by United Scientific Group, Harvard University etc.
- Chairmanship, WWIS-2020 (Webinar on Functional Foods and the Immune System)
- Key Note -luentoja lukuisissa eri konferensseissa alkaen v. 2003
- Kotimaisia ja kansainvälisiä patentteja, n. 80 kpl alkuperäishakemuksia
Jäikö tärkeä haastattelu näkemättä? Liity TerveySummit VIP-jäseneksi!
KOKEILE VIP-JÄSENYYTTÄ NYT ALKAEN 14,90 €/KK