Elisa Aattela - Sisäilman asiantuntija ja Kirsi Vaali - Tutkija ja dosentti
Uudet suomalaiset tutkimukset vahvistavat saven potentiaalin sisäilmaongelmien korjaajana
Haastattelun ilmainen katseluaika on päättynyt!
Pahoittelut! Sisältö, jota yrität katsella on saatavilla vain Terveyssummit VIP- tai VIP+-jäsenille.
Kirjaudu sisään alta katsoaksesi haastattelun tai
Liity nyt VIP-jäseneksi >>
Salasanan palautus
Ohjeet salasanan vaihtamiseen on lähetetty sähköpostiisi. Jos et vastaanottanut viestiä, tarkistathan roskapostikansion. Jos viestiä ei löydy ota yhteyttä vip@terveyssummit.fi
Olet jo kirjautuneena sisään.
Näet kaikki haastattelut VIP-videokirjastosta. Jos sinulla on kysyttävää niin otathan yhteyttä käyttäjätukeen chatissa tai vip@terveyssummit.fi jotta voimme korjata ongelman. Kiitos! 🙂
Already have an account? Login
Toivomme, että jaat tämän asiantuntijahaastattelun myös somessa, jotta kavereillasikin olisi mahdollisuus terveempään elämään. <3
Laita siis haastattelu jakoon alla olevista jakonapeista!
Vuosikymmenten asiantuntijuus ja kokemus käytössäsi
Ilmoittaudu TerveysSummitiin NYT!
Vain ilmoittautumalla saat tiedon seuraavasta tapahtumasta heti ensimmäisten joukossa ja näet kaikki uudet ja mielenkiintoiset haastattelua terveydestä ja hyvinvoinnista myös jatkossa!
Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia aiheita
Savirakentaminen on vanha, mutta tehokas tapa puhdistaa sisäilmaa, ja sen käyttöä tulisi lisätä nykypäivän rakentamisessa. Synteettisten materiaalien yleistyminen on johtanut väärinkäsityksiin luonnonmateriaalien, kuten saven, käytöstä, vaikka niillä on pitkät perinteet. Erityisesti kloorifenoli ja KY5 ovat aiheuttaneet sisäilman myrkyllisyyttä vanhoissa rakennuksissa, ja nykyiset biosidipitoiset pesuaineet sekä synteettiset materiaalit pahentavat tilannetta. Lasten pitkäaikainen altistuminen myrkyllisille aineille varhaisessa iässä (päiväkodeissa ja kouluissa) voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten autoimmuunisairauksiin.
Savirakentaminen tarjoaa ekologisen ja kustannustehokkaan ratkaisun korjata kosteusvaurioita ja parantaa sisäilman laatua. Nykyiset mittaustavat eivät aina havaitse sisäilman todellista myrkyllisyyttä, mutta suomalaisten kehittämät menetelmät, kuten huurevesinäytteiden analysointi, voivat paljastaa ongelmat tarkemmin.
- Savirakentaminen on vanha luonnonmateriaalien käyttöön perustuva menetelmä, joka auttaa puhdistamaan sisäilmaa.
- Synteettisten materiaalien yleistyminen on syrjäyttänyt saven, mikä on aiheuttanut vääriä käsityksiä saven käytöstä.
- Kloorifenoli ja KY5 ovat myrkyllisiä aineita, joita on käytetty rakennusmateriaaleissa, ja ne voivat aiheuttaa terveysongelmia.
- Nykyiset synteettiset materiaalit ja biosidit sisäilman puhdistuksessa lisäävät myrkyllisyyttä, mikä vaikuttaa lasten ja aikuisten terveyteen.
- Lasten altistuminen myrkyllisille aineille varhaisessa iässä (päiväkodissa, koulussa) voi johtaa autoimmuunisairauksiin ja muihin sairauksiin.
- Nykyiset rakennusmateriaalit, kuten muovimatot ja vesiliukoiset maalit, sisältävät biosideja, jotka voivat aiheuttaa solujen kuolemaa sisäilmassa.
- Pesuaineiden sisältämät biosidit tappavat paitsi bakteerit, myös ihmisen soluja, mikä aiheuttaa terveysriskejä.
- Savirakentaminen voi olla kustannustehokas ratkaisu korjata kosteus- ja homevaurioisia rakennuksia.
- Mikäli harkitset saviseiniä kotiisi tai työpaikallesi, niin yleisön pyynnöstä tiedoksi, että TerveysSummitin studiolla olevat saviseinät on tehnyt savirakentamisesta innostunut muotoilija Johanna Rautkoski ja häneen saa yhteyttä johanna@wilddesign.fi
- Huoneen vesihöyryn tutkiminen (huurrevesinäytteet) paljastaa sisäilman myrkyllisyyden tehokkaammin kuin perinteiset kaasumaisten ja hiukkasmaisten epäpuhtauksien mittaukset.
- WHO:n ohjeistukset keskittyvät vain kaasumaisten ja hiukkasmuotoisten epäpuhtauksien mittaukseen, mutta suomalaiset ovat kehittäneet menetelmiä, jotka osoittavat veden mukana leviävien myrkkyjen vaikutukset sisäilmaan.
- Sisäilmasta johtuvat terveyshaitat jäävät usein tunnistamatta väärien mittaustapojen vuoksi.
Haastattelija: Karita Aaltonen
Savirakentaminen on ekologinen ja terveellinen tapa korjata sisäilmaongelmia ja pidentää rakennusten käyttöikää.
-
Lasten jatkuva altistuminen myrkylliselle sisäilmalle voi johtaa autoimmuunisairauksiin ja vakaviin terveysongelmiin.
-
Haastateltavana
Kirsi Vaali
Tutkija, dosentti
@selexlab
“Kirsi Vaali on tutkinut ruoka-aineallergioita, suolistovaivoja, kroonista väsymysoireyhtymää ja uupumusta, homealtistumista ja sähköyliherkkyyttä.”
LUE LISÄÄ >>
Elisa Aattela
Sisäilman asiantuntija
“Olen toiminut sisäilmatutkimusalalla 80-luvulta lähtien ja nähnyt rakennusten kosteus- ja mikrobivaurioiden syntymisen ja etenemisen. Sisäilmaan liittyvät tutkimukset perustuvat aina käytännön työhön ja havaintoihin.
Yhteistyö tutkimuslaitosten kanssa on tuottanut uusia sisäilman tutkimusmenetelmiä.
Näitä kehitettyjä menetelmiä voidaan hyödyntää sisäilmahaittaisuuden ja päästölähteiden paikantamisessa. Yritys kouluttaa, tiedottaa ja jakaa uutta tietoa sisäilman uusista mittausmenetelmistä.”
LUE LISÄÄ >>
Jäikö tärkeä haastattelu näkemättä? Liity TerveySummit VIP-jäseneksi!
KOKEILE VIP-JÄSENYYTTÄ NYT ALKAEN 14,90 €/KK