Petter Pulkkinen - Kokemusasiantuntija

Omaishoitajan kokemuksia Alzheimerin hoidossa

Haastattelun ilmainen katseluaika on päättynyt!

Pahoittelut! Sisältö, jota yrität katsella on saatavilla vain Terveyssummit VIP- tai VIP+-jäsenille. 

Kirjaudu sisään alta katsoaksesi haastattelun tai
 Liity nyt VIP-jäseneksi  >>

Toivomme, että jaat tämän asiantuntijahaastattelun myös somessa, jotta kavereillasikin olisi mahdollisuus terveempään elämään. <3

Laita siis haastattelu jakoon alla olevista jakonapeista!

Vuosikymmenten asiantuntijuus ja kokemus käytössäsi

Ilmoittaudu kevään TerveysSummitiin jo nyt!
5.-11.5.2025

Vain ilmoittautumalla saat TerveysSummit-uutiset ensimmäisten joukossa ja näet kaikki uudet ja  mielenkiintoiset haastattelua terveydestä ja hyvinvoinnista täysin ilmaiseksi!

Tässä haastattelussa käsitellään seuraavia aiheita

Petter Pulkkinen hoiti vaimoaan Eevaa 18 vuotta Alzheimerin taudin kanssa. Heidän matkansa aikana he oppivat, kuinka tärkeää on ylläpitää elämänlaatua aktiivisella otteella. Diagnoosin jälkeen he eivät jääneet kotiin, vaan liittyivät eri yhdistyksiin ja hakivat aktiivisesti tietoa ja tukea. Pulkkinen korostaa, että muistisairaan elämänlaatu on avain myös omaishoitajan hyvinvointiin. Yhteinen arki koostui terveellisestä ruoasta, liikunnasta, matkustelusta ja infrapuna-saunan käytöstä.

Elämänlaatumalli, jonka Pulkkinen kehitti, perustuu kolmeen peruspilariin: turva, vapaus ja asioiden hallinta. Tämä malli sopii sovellettavaksi kaikkiin elämän tilanteisiin, ja sen ydinviesti on, että muistisairaat ovat todellisia sankareita. Pulkkinen toivoo, että muistisairaiden elämänlaatuun kiinnitettäisiin enemmän huomiota, sillä se parantaa koko perheen hyvinvointia.

Tutustu Elämänlaatumalliin tästä >>

  • Ensimmäiset Alzheimerin oireet voivat olla hienovaraisia, kuten vaikeus löytää kotiin tai ongelmat päivittäisissä tehtävissä, kuten tietokoneen käytössä.
  • Diagnoosi voi olla sokki, mutta aktiivinen toiminta, vertaistuen hakeminen ja elämänlaadun ylläpitäminen auttavat selviämään. Petter Pulkkinen ja hänen puolisonsa Eeva ottivat heti aktiivisen roolin ja liittyivät useisiin yhdistyksiin.
  • Muistisairaan elämänlaadun ylläpitäminen parantaa myös omaishoitajan elämänlaatua. Toimiminen yhdessä, matkustaminen ja arjen ilojen jakaminen olivat Pulkkisille keskeisiä selviytymisstrategioita.
  • Alzheimerin tautia sairastavien määrä kasvaa nopeasti. Suomessa on tällä hetkellä noin 200 000 muistisairasta, ja määrä voi nousta jopa miljoonaan vuoteen 2050 mennessä. Maailmanlaajuisesti ennustetaan jopa 150 miljoonaa muistisairasta.
  • Omaishoitajan rooli voi olla raskas mutta samalla palkitseva. Pulkkinen korostaa, kuinka tärkeää oli tuntea olevansa etuoikeutettu, kun hän sai hoitaa puolisoaan pitkään.
  • Muistisairaudet tuovat mukanaan yhteiskunnallista häpeää, mutta tämä voidaan rikkoa ymmärtämällä, että muistisairaat ovat sankareita.
  • Elämänlaatumalli perustuu kolmeen peruspilariin: turva, vapaus ja asioiden hallinta. Muistisairaalle tulee tarjota hallinnan tunne ja turvaa, vaikka hän ei itse pystyisi enää ilmaisemaan tarpeitaan.
  • Terveellinen ruoka, kuten kotona valmistettu ravinto ilman lisäaineita, auttoi Pulkkisia ylläpitämään hyvää terveyttä. Heidän ravitsemuksensa perustui yksinkertaisiin ja puhtaisiin raaka-aineisiin.
  • Liikunta ja venyttely olivat tärkeä osa arkea. Päivittäinen ulkoilu ja luonnossa liikkuminen toivat voimaa ja hyvinvointia.
  • Infrapuna-sauna oli merkittävä apu hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Se tarjosi sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia, ja Pulkkiset käyttivät sitä jopa 850 kertaa.
Haastattelija: Karita Aaltonen

Elämänlaatu on tilavuuskäsite, ei summakäsite. Pienikin parannus oikeassa kohdassa voi moninkertaistaa hyvinvoinnin

Alzheimer vie muistin, mutta ei vie tunteita tai ymmärrystä. Se on tärkeintä, mitä suhteessa voi olla.

Haastateltavana

Petter Pulkkinen
Kokemusasiantuntija


Petter Pulkkinen on kehittänyt elämänlaatumallin, joka auttaa muistisairaita ja heidän omaishoitajiaan elämään mahdollisimman hyvää elämää sairauden edetessä. Mallin syntyyn vaikutti vahvasti hänen henkilökohtainen kokemuksensa vaimonsa Eevan Alzheimerin taudista. Pulkkinen toimi omaishoitajana vaimolleen yli 18 vuoden ajan, ja tänä aikana hän kehitti mallin, jonka avulla he selviytyivät sairauden tuomista haasteista.

Elämänlaatumalli keskittyy hyödyntämään viittä keskeistä "ilmaista resurssia": positiivisuutta, huumoria, kiitollisuutta, toivoa ja iloa. Malli tukee sairastuneen ja hoitajan elämänlaatua erityisesti kriisitilanteissa, ja sen perusajatuksena on, että vakavasti sairastuneen elämänlaatu koostuu esimerkiksi turvallisuuden tunteesta, vapaudesta tehdä asioita ja tunteesta, että elämä on hallinnassa. Malli on suunnattu erityisesti muistisairaiden ja heidän läheistensä käyttöön, mutta sitä voi soveltaa laajemmin myös muihin kriisitilanteisiin.

Petter Pulkkinen jatkaa edelleen työtään muistisairaiden ja heidän tukijoidensa hyväksi jakamalla tietoa ja tukea. Hän on myös julkaissut kirjan Täyttä elämää – Alzheimerin kanssa, jossa hän käsittelee elämänlaatumallia ja omaishoitajan kokemuksia


LUE LISÄÄ >>

Haluatko nähdä kaikki yli 600 haastattelua heti?
Liity nyt TerveySummitin VIP-jäseneksi!

  • Pääset katsomaan kaikki haastattelut heti ilman aikarajoituksia!
  • Saat Syksyn 2024 haastatteluista kirjalliset transkriptit PDF-tiedostoina!
  • Yli 600 haastattelun videokirjasto käytössäsi ympäri vuoden 24/7
  • VIP-jäsenten huikeat VIP-bonukset - vaihtuvia bonuksia saatavilla myös tapahtumien välillä!
  • Privaatti VIP-yhteisö, jossa voit verkostoitua, kysyä neuvoa ja jakaa omia vinkkejä ja kokemuksiasi muiden jäsenten kanssa.

KOKEILE VIP-JÄSENYYTTÄ NYT ALKAEN 14,90 €/KK