Suomalainen suunterveyden innovaatio herättää hammaslääkärien huomiota ulkomailla

Artikkelin lähde: STT / Berries United Oy

Berries Unitedin valmistama suuhuuhde on mullistava harppaus suunterveydenhuollossa. Tuotteen takana on kaksi suomalaista hammaslääkäriä, joiden innovaatio on huomioitu jo British Dental Journalissa asti. Salainen ainesosa? Tavallinen kotimainen puolukka!

Puolukkasuuhuuhteen jakelusta Suomessa vastaa Biomed Oy. Kuva: Juuso Westerlund

Supisuomalainen puolukkasuuhuuhde on ollut näkyvästi esillä Isossa-Britanniassa. Keksinnön potentiaalista julkaistiin maaliskuussa 2024 artikkeli jopa brittiläisessä hammaslääketieteen virallisessa erikoisaikakauslehdessä British Dental Journalissa.

Kyseessä on lääkinnälliseksi laitteeksi rekisteröity tuote, joka on auttanut jo lukuisia potilaita kamppailussa suun hiivasienitulehduksia vastaan.

Hammaslääkäri Pirjo Pärnäsen kehittämässä suuhuuhteessa olennaista on se, että tavallisen puolukan luontaisia sokereita vähennetään murto-osaan alkuperäisestä fermentoinnin avulla. Tällä tavoin saadaan esille marjan positiiviset vaikutukset ilman sokerien aiheuttamaa vahinkoa. Nykyään menetelmä on patentoitu.

Pärnänen sai idean alun perin vanhoista kansanparannuskeinoista, joissa puolukkaa hyödynnettiin suunterveydessä paljon. Siihen aikaan käyttö toki tapahtui ilman varsinaista lääketieteellistä näyttöä, mutta lukuisat maljakokeet ja kliiniset tutkimukset ihmispotilaiden kanssa ovat nyt osoittaneet menetelmän pätevyyden.

Berries Unitedin puolukkasuuhuuhde vähentää Candida-hiivasienen aiheuttamia tulehduksia sekä erilaisten haitallisten bakteerien, kuten kariekseen liittyvien Streptococcus mutans -bakteerien, kasvua. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaikki iensairauden kliiniset klassiset indeksit laskevat puolukkasuuhuuhteen avulla ilman, että ohessa tehdään mitään muuta. Se ei kuitenkaan laske suun terveyttä ylläpitäviä probiootteja vaan tukee suun kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Puolukkasuuhuuhteen kehittäjä, suun mikrobiologian dosentti, hammaslääketieteen ja filosofian tohtori Pirjo Pärnänen. Kuva: S.J. Photos

Aine on niin turvallinen, että sen voi halutessaan niellä, ja se tehoaa hiivaan ja bakteereihin sekä estää jopa pahojen kudostuhoentsyymien aktivaation ja rauhoittaa matala-asteista tulehdusta suussa. Ja sen ”salainen ainesosa” kasvaa villinä ja vapaana Suomen metsissä.

Aiheesta on tehty yhteensä neljä vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta, ja Pärnäsen johtopäätelmät sen tehosta on validoitu niin Helsingissä, Tampereella, Joensuussa kuin Turussakin. Lopputulokset ovat näin ollen riippumattomasti validoituja.

Pärnänen on suun mikrobiologian dosentti, hammaslääketieteen tohtori ja filosofian tohtori biokemiasta. Vielä muutama vuosi sitten hän pyöritti päivätyönään yksityistä hammasklinikkaa Kontulan ostoskeskuksessa Helsingissä.

Hänen tärkein myötävaikuttajansa puolukkatutkimuksissa on ollut parodontologian professori Timo Sorsa, joka on suu- ja leukasairauksien ylihammaslääkäri HUSilla sekä suulääketieteen vieraileva professori Ruotsissa, Chilessä, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa. Sorsa on tällä hetkellä koko maailman siteeratuimpia parodontologeja ja suulääketieteilijöitä.

Puolukkasuuhuuhteen kehittäjä, suun mikrobiologian dosentti, hammaslääketieteen ja filosofian tohtori Pirjo Pärnänen tuotteen valmistajan, Berries United Oy:n toimitusjohtajan Ville Heinosen kanssa. Kuva: S.J. Photos

Haluatko kuulla lisää Puolukkasuuhuuhteesta? – Katso Pirjo Pärnäsen haastattelu ilmaiseksi!

TerveysSummit VIP-jäsenyydellä näet lisäksi kaikki muut yli 500 TerveysSummit-haastattelua, joista saat käytännön vinkkejä ja tietoa oman ja läheistesi hyvinvoinnin edistämiseksi!

Yhteyshenkilöt

Ville Heinonen, Berries United
ville.heinonen@berriesunited.com
+358 40 5658710
https://www.berriesunited.com/

Jaa artikkeli myös kaverillesi klikkaamalla alta:

TerveysSummit palaa jälleen keväällä 20.-26.5.2023. Luvassa vähintään 30 uutta asiantuntijahaastatteluja terveydestä ja hyvinvoinnista. ILMOITTAUDU ILMAISEKSI TÄSTÄ! Haluaisitko nähdä yli 500 TerveysSummit haastattelua HETI ja päästä VIP-yhteisön jäseneksi? Liity VIP-jäseneksi täältä >>

Suositellut artikkelit

Mikrobit, muisti ja elimistön kokonaisuus

Miten mikrobit liittyvät ihmisen muistiin ja immuniteettiin? Mitä haitallisia vaikutuksia tiettyjen bakteerien toksiineilla voi olla elimistöön? Miten mikrobiomiin liittyvät häiriöt, kuten dysbioosi, voivat vaikuttaa terveyteen? Miten mikrobien ja ihmisen väliset vuorovaikutukset voivat vaikuttaa vanhenemiseen ja terveyteen?
Tutustu mikrobien mielenkiintoiseen maailmaan mikrobiologi Elias Hakalehdon johdolla

Akne tietopaketti

Akne Akne (acne), finnitauti, on talirauhasen tulehduksesta johtuva krooninen ihosairaus, joka erityisesti vaivaa murrosikäisiä. Melkein jokaisella meistä on jossain elämän vaiheessa ollut finnejä joko muutamana…

Raudanpuutteen luonnonmukaiset ratkaisut: Oireista toipumiseen

Tässä blogipostauksessa keskitymme raudanpuutteen tunnistamiseen, sen yleisimpiin oireisiin, syihin sekä luonnonmukaisiin hoito- ja ehkäisymenetelmiin. Tavoitteenamme on tarjota lukijoille kattava tietopaketti raudanpuutteen ymmärtämiseen ja sen hallintaan luonnollisin keinoin. Käymme läpi, miten ruokavalio, elämäntapamuutokset ja luontaiset lisäravinteet voivat tukea raudan tasapainon ylläpitämistä ja parantaa yleistä hyvinvointia.

Heräsikö ajatuksia? Jaa mietteesi ja kommentoi alle. :)