Maksan hyvinvointi: elämäntapamuutokset ja luontaistuotteet

Artikkelin toimittaja: Anita Salo

Maksa on yksi kehomme tärkeimmistä elimistä, joka vastaa monista elintärkeistä toiminnoista, kuten aineenvaihdunnan säätelystä, myrkkyjen poistamisesta ja ravinteiden varastoinnista. Maksan hyvinvointi on siis keskeistä koko kehon terveyden kannalta. 

Yhä useammat ihmiset kääntyvät luonnollisten hoitokeinojen puoleen tukeakseen maksansa terveyttä, sillä nämä keinot voivat tarjota lempeän ja kokonaisvaltaisen lähestymistavan.

Maksan toiminta ja sen merkitys

Maksa on elimistön suurin rauhanen ja yksi kehon monitoimielimistä. Se sijaitsee oikealla puolella ylävatsassa, kylkiluiden suojassa. Maksan tehtävät ovat moninaiset ja elintärkeät. Se osallistuu muun muassa:

 • Aineenvaihduntaan: Maksa muokkaa ravintoaineita käyttökelpoiseen muotoon ja varastoi ylimääräistä energiaa glykogeeninä.
 • Detoksifikaatioon: Maksa poistaa elimistöstä myrkkyjä ja haitallisia aineita, kuten alkoholia ja lääkkeiden jäämiä.
 • Sappinesteen tuotantoon: Maksa tuottaa sappinestettä, joka auttaa rasvojen sulattamisessa ja imeytymisessä suolistossa.
 • Immuniteettiin: Maksa toimii suodattimena, joka poistaa verestä bakteereja ja muita patogeenejä.

Yleisimmät maksan terveysongelmat

Maksan toimintaan liittyvät ongelmat voivat johtaa monenlaisiin terveysongelmiin, kuten:

Rasvamaksa: Liiallinen rasvan kertyminen maksasoluihin, joka voi johtua liiallisesta alkoholinkäytöstä tai epäterveellisestä ruokavaliosta.

Hepatiitti: Viruksen aiheuttama maksan tulehdus, joka voi kroonistuessaan johtaa maksavaurioon.

Maksakirroosi: Pitkälle edennyt maksavaurio, jossa terve maksakudos korvautuu arpikudoksella, heikentäen maksan toimintaa.

Maksan terveyden ylläpitämiseksi on tärkeää ymmärtää sen merkitys ja huolehtia siitä oikeanlaisilla ruokavalioilla ja elämäntavoilla.

Ruokavalion vaikutus maksaan

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio auttaa maksan toimintaa ja ehkäisee erilaisia maksasairauksia.

Maksan terveyttä tukevan ruokavalion tulisi sisältää seuraavia aineksia:

Vihannekset ja marjat: Näissä on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka auttavat suojamaan maksaa ja edistävät sen toimintaa.

Kuitupitoiset ruuat: Kuitu auttaa poistamaan kehosta myrkkyjä ja tukee suoliston toimintaa, mikä puolestaan keventää maksan kuormitusta. Hyviä kuitulähteitä ovat esimerkiksi chian siemenet, pellavan siemenet, palkokasvit ja pähkinät.

Maksan toimintaa tukevat ruoka-aineet

Jotkut ruoka-aineet ovat erityisen hyödyllisiä maksan toiminnalle:

 • Vihreät lehtivihannekset: Esimerkiksi pinaatti ja lehtikaali auttavat lisäämään sappinesteen tuotantoa, mikä edistää rasvojen hajottamista.
 • Valkosipuli: Sisältää yhdisteitä, jotka aktivoivat maksan detoksifikaatioentsyymejä.
 • Punajuuri: Auttaa parantamaan maksasoluja ja tukee sappinesteen tuotantoa.

Vähähiilihydraattinen ja ketogeeninen ruokavalio 

Vähähiilihydraattinen (VHH) ja ketogeeninen ruokavalio ovat viime aikoina saaneet paljon huomiota maksan terveyden tukemisessa. Näissä ruokavalioissa hiilihydraattien saanti on rajoitettu ja painopiste on rasvoissa ja proteiineissa.

 • VHH-ruokavalio: Vähentää verensokerin ja insuliinin heilahteluja, mikä vähentää maksan rasvoittumisen riskiä.
 • Ketogeeninen ruokavalio: Alentaa verensokeria ja insuliinitasoja, mikä auttaa vähentämään maksan rasvoittumista ja parantaa insuliiniherkkyyttä. Ketoosi-tilassa keho käyttää rasvaa energianlähteenä, mikä voi auttaa vähentämään rasvamaksaongelmia.

Maksan terveyden ylläpitäminen vaatii tasapainoista ja harkittua ruokavaliota.

Luontaistuotteet maksan hyvinvoinnin tukena

Luontaistuotteet ja yrtit voivat tarjota tehokkaan lisän maksan hyvinvointia tukevan ruokavalion rinnalle. Monet näistä tuotteista sisältävät yhdisteitä, jotka auttavat maksaa puhdistumaan ja parantavat sen toimintaa.

 1. Maarianohdake (silymariini)
  • Maarianohdake on yksi tunnetuimmista ja tutkituimmista maksaa tukevista yrteistä. Se sisältää silymariinia, joka auttaa suojaamaan maksasoluja ja edistää niiden uudistumista. Silymariini toimii antioksidanttina ja auttaa vähentämään maksaan kohdistuvaa oksidatiivista stressiä. Maarianohdaketta käytetään yleisesti kapseleina, tabletteina ja teenä.
 2. Maitohorsma
  • Maitohorsma on pitkään käytetty perinteinen yrtti, joka tukee maksan terveyttä. Se sisältää monia hyödyllisiä yhdisteitä, kuten antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan maksasoluja ja edistämään niiden korjaantumista. Maitohorsma tunnetaan myös sen tulehdusta ehkäisevistä vaikutuksista, jotka voivat auttaa vähentämään maksassa esiintyviä tulehduksia ja parantamaan sen toimintaa.
 3. Kurkuma
  • Kurkuman vaikuttava aine, kurkumiini, on tunnettu anti-inflammatorisista ja antioksidatiivisista ominaisuuksistaan. Kurkumiini voi auttaa vähentämään maksan tulehdusta ja tukemaan sen luonnollisia detoksifikaatioprosesseja.
 4. Artisokka
  • Artisokka auttaa lisäämään sappinesteen tuotantoa, mikä parantaa rasvojen sulamista ja vähentää maksan rasvoittumista. Artisokan on myös osoitettu auttavan maksan uudistumista ja suojaavan sitä myrkyllisiltä aineilta.
 5. Lakritsijuuri
  • Lakritsijuuren sisältämät yhdisteet voivat auttaa vähentämään maksan tulehdusta ja suojaamaan maksasoluja. Lakritsijuuri tukee myös immuunijärjestelmää ja auttaa torjumaan viruksia, jotka voivat vahingoittaa maksaa.
 6. Vihreä tee
  • Vihreä tee sisältää katekiineja, jotka toimivat vahvoina antioksidantteina. Nämä yhdisteet voivat auttaa suojaamaan maksaa vaurioilta ja parantamaan sen toimintaa.

Elämäntapamuutokset maksan terveyden edistämiseksi

Maksan hyvinvointi ei perustu ainoastaan oikeanlaiseen ruokavalioon ja luontaistuotteisiin, vaan myös terveellisiin elämäntapoihin. Tietyt elämäntapamuutokset voivat merkittävästi tukea maksan toimintaa ja ehkäistä maksasairauksia.

Säännöllinen liikunta

Liikunta on yksi tehokkaimmista keinoista tukea maksan terveyttä. Se auttaa hallitsemaan painoa, parantaa verenkiertoa ja edistää elimistön detoksifikaatiota. Seuraavat liikuntamuodot ovat erityisen hyödyllisiä maksan hyvinvoinnille:

 • Aerobinen liikunta: Juoksu, kävely, pyöräily ja uinti auttavat parantamaan sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa ja vähentämään maksan rasvoittumista.
 • Voimaharjoittelu: Lihaskunnon ylläpitäminen ja kasvattaminen auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä ja vähentämään rasvan kertymistä maksaan.
 • Jooga ja venyttely: Nämä rentouttavat harjoitukset auttavat vähentämään stressiä, mikä voi tukea maksan toimintaa.

Alkoholin ja muiden haitallisten aineiden välttäminen

Alkoholi on yksi suurimmista maksan terveyttä uhkaavista tekijöistä. Runsas alkoholin käyttö voi johtaa maksavaurioihin ja pitkällä aikavälillä maksakirroosiin. Alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen kokonaan on yksi tärkeimmistä asioista, joita voit tehdä maksan terveyden edistämiseksi.

Muita haitallisia aineita, joita tulisi välttää tai rajoittaa, ovat:

 • Lääkkeet ja kemikaalit: Monet lääkkeet ja kemikaalit voivat rasittaa maksaa. Käytä lääkkeitä vain lääkärin ohjeiden mukaan ja vältä tarpeetonta altistumista kemikaaleille.
 • Prosessoidut elintarvikkeet: Korkea määrä lisäaineita, sokereita ja keinotekoisia makeutusaineita voi kuormittaa maksaa. Pyri syömään mahdollisimman luonnollisia ja käsittelemättömiä ruokia.

Riittävä lepo ja stressinhallinta

Stressi ja univaje voivat vaikuttaa negatiivisesti koko kehon terveyteen, mukaan lukien maksan toimintaan. Riittävä lepo ja tehokas stressinhallinta ovat tärkeitä maksan hyvinvoinnin kannalta.

 • Uni: Pyri nukkumaan riittävästi. Hyvä unenlaatu tukee kehon korjausprosesseja ja auttaa maksan toimintaa.
 • Stressinhallintatekniikat: Meditaatio, mindfulness ja syvähengitysharjoitukset voivat auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan henkistä hyvinvointia, mikä puolestaan tukee maksan terveyttä.

Maksan puhdistus luonnollisin keinoin

Maksan puhdistus eli detox-ohjelmat ovat suosittuja keinoja tukea maksan toimintaa ja edistää koko kehon hyvinvointia. Vaikka maksa itsessään on erittäin tehokas detoksifikaatiossa, ajoittainen lisätuki voi auttaa maksaa toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Maksan puhdistusohjelmia on monenlaisia, mutta yleisesti ne sisältävät seuraavia elementtejä:

 • Runsas veden juominen: Vesi on olennainen osa kehon detoksifikaatiota. Riittävä nesteytys auttaa huuhtelemaan myrkkyjä kehosta ja tukee maksan toimintaa.
 • Vihersmoothiet ja -mehut: Näissä käytetään tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, jotka ovat täynnä vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Esimerkiksi pinaatti, lehtikaali, selleri, kurkku ja sitruuna ovat hyviä ainesosia.
 • Yrttiteet: Tietyt yrtit, kuten voikukanjuuri, nokkonen ja maitohorsma, ovat tunnettuja maksan toimintaa tukevista ominaisuuksistaan. Nauti yrttiteetä päivittäin puhdistuskuurin aikana.
 • Paastot ja kevennetyt ruokavaliot: Lyhytaikainen paasto tai kevennetty ruokavalio, jossa vältetään raskaita ja prosessoituja ruokia, voi auttaa kehoa keskittymään detoksifikaatioon. Esimerkiksi 24 tunnin mehupaasto voi olla hyödyllinen.

Maksan puhdistus luonnollisin keinoin voi olla tehokas tapa tukea maksan terveyttä ja parantaa yleistä hyvinvointia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tasapainoinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat ovat avainasemassa maksan pitkäaikaisessa hyvinvoinnissa.

Yhteenveto

Maksa on elimistömme monitoiminen supertähti, joka vastaa muun muassa ravintoaineiden muokkauksesta, myrkkyjen poistamisesta ja sappinesteen tuotannosta. Maksan hyvinvointi on elintärkeää koko kehon terveyden kannalta. Luonnolliset hoitokeinot ttarjoavat lempeän ja tehokkaan tavan tukea maksaa. Näiden keinojen avulla voit parantaa maksan toimintaa, ehkäistä sairauksia ja edistää yleistä hyvinvointiasi.

Ota käyttöön luonnolliset menetelmät, tue maksasi terveyttä ja huomaa, miten kokonaisvaltainen hyvinvointisi kohenee. Hyvä olo alkaa hyvinvoivasta maksasta!

Tutustu myös ilmaiseen Maksaoppaaseen.

Tämä Maksaopas antaa rungon maksaa ja koko kehoa uudistavan, hoitavan, keventävän ja vahvistavan ruokavalion toteutukseen. Voit tarvittaessa noudattaa ohjetta viikon kuurina saadaksesi lisää virkeyttä.

Ota ohje pitempiaikaiseksi käytännöksi, jos haluat päästä eroon vyötärölihavuudesta, rasvamaksasta, kakkostyypin diabeteksesta tai metabolisesta oireyhtymästä.

Lataa maksaopas ilmaiseksi tästä.

Haluatko saada lisää hyvinvointivinkkejä?

TerveysSummit VIP-jäsenyydellä näet nämä ja kaikki muut yli 500 TerveysSummit-haastattelua, joista saat käytännön vinkkejä ja tietoa oman ja läheistesi hyvinvoinnin edistämiseksi!

Anita Salo

Health Coach Int. (Terveys- ja hyvinvointivalmentaja)
Lisää kaveriksi Facebookissa: Anita Salo (https://www.facebook.com/saloanita)

Olen Anita Salo, Health Coach ja henkinen valmentaja. Olen toiminut hyvinvointialalla vuodesta 2002 alkaen. Kokonaisvaltainen terveys ja hyvinvointi ovat suuri intohimoni. Teen terapeuttista valmennusta ja yksityishoitoja. Unelmani on auttaa mahdollisimman monia ihmisiä ja eläimiä voimaan paremmin luontaisia hoitomuotoja apuna käyttäen.

Jaa artikkeli myös kaverillesi klikkaamalla alta:

TerveysSummit palaa jälleen keväällä 20.-26.5.2023. Luvassa vähintään 30 uutta asiantuntijahaastatteluja terveydestä ja hyvinvoinnista. ILMOITTAUDU ILMAISEKSI TÄSTÄ! Haluaisitko nähdä yli 500 TerveysSummit haastattelua HETI ja päästä VIP-yhteisön jäseneksi? Liity VIP-jäseneksi täältä >>

Suositellut artikkelit

Mikrobit, muisti ja elimistön kokonaisuus

Miten mikrobit liittyvät ihmisen muistiin ja immuniteettiin? Mitä haitallisia vaikutuksia tiettyjen bakteerien toksiineilla voi olla elimistöön? Miten mikrobiomiin liittyvät häiriöt, kuten dysbioosi, voivat vaikuttaa terveyteen? Miten mikrobien ja ihmisen väliset vuorovaikutukset voivat vaikuttaa vanhenemiseen ja terveyteen?
Tutustu mikrobien mielenkiintoiseen maailmaan mikrobiologi Elias Hakalehdon johdolla

Raudanpuutteen luonnonmukaiset ratkaisut: Oireista toipumiseen

Tässä blogipostauksessa keskitymme raudanpuutteen tunnistamiseen, sen yleisimpiin oireisiin, syihin sekä luonnonmukaisiin hoito- ja ehkäisymenetelmiin. Tavoitteenamme on tarjota lukijoille kattava tietopaketti raudanpuutteen ymmärtämiseen ja sen hallintaan luonnollisin keinoin. Käymme läpi, miten ruokavalio, elämäntapamuutokset ja luontaiset lisäravinteet voivat tukea raudan tasapainon ylläpitämistä ja parantaa yleistä hyvinvointia.

Akne tietopaketti

Akne Akne (acne), finnitauti, on talirauhasen tulehduksesta johtuva krooninen ihosairaus, joka erityisesti vaivaa murrosikäisiä. Melkein jokaisella meistä on jossain elämän vaiheessa ollut finnejä joko muutamana…

Heräsikö ajatuksia? Jaa mietteesi ja kommentoi alle. :)