Raudanpuutteen epätyypillinen tai vähemmän tunnettu syy: mikrobit

Mistä raudanpuute johtuu? Miksi ravinnon rauta ei imeydy? Mitä tehdä jos rautatankkaus ei auta? Miten voit nostaa rauta-arvoja? Mikä on suoliston ja mikrobien merkitys?

Anemia on tuttu sana meille. Moni sekoittaa anemian ja raudanpuutteen samaksi asiaksi. Anemia voi johtua raudanpuutteesta, mutta myös monesta muusta syystä. Esimerkiksi B12- vitamiinin puutteesta johtuvaa anemiaa kutsutaan pernisiöösi anemiaksi.

Raudanpuute ilman anemiaa (diagnoosinumero 61.1) tarkoittaa sitä, että henkilöllä on raudanpuute, mutta ei anemiaa. Raudanpuuteanemia on pitkälle kehittynyt raudanpuute, joka lähes aina olisi ennaltaehkäistävissä.

RAUDANPUUTTEEN LUONNOLLISET SYYT

Luonnollisia raudanpuutteen syitä ovat lapsen kasvuvaihe, äitiys ja ’liika’ liikunta. Muissa tilanteissa raudanpuutteen syy pitää selvittää, joskin samalla tulee tiedostaa, että myös äitiydessä, kasvuvaiheessa  sekä runsaasti liikkuvalla raudanpuutteen syynä voi olla muitakin asioita. Raudanpuutteen vähemmän tunnettuja ja tutkittuja syitä ovat epäedulliset mikrobit.

Kun tarvitset tehostusta raudansaantiin, niin Biomedin rautatipat ovat lempeä vaihtoehto, sopii myös lapsille. Biomedilla on myös maksa- ja sisäelinkapseleita, joiden avulla on mahdollista syödä rautapitoista ’ruokaa’, jos maksa- ja sisäelinruuat eivät muuten maistu.

Terveellä ihmisellä rauta-aineenvaihdunta tapahtuu homeostaasissa: keho ottaa kulloinkin tarvitsemansa raudan ravinnosta ja ylimäärä tulee pois hien ja ulosteen mukana. Äitiydessä, lapsen kasvuvaiheessa ja runsaan liikunnan aikana keho tarvitsee enemmän rautaa. Mikäli ravinnosta ei saada riittävästi rautaa tai tarve on tavallista isompi, niin rauta otetaan varastosta, homeostaasin avulla.

Ferritiini on maksan tuottama proteiini, jonka avulla mitataan varastoraudan määrää. Ferritiini on myös nk. akuutin faasin proteiini: ferritiiniarvo nousee herkästi monissa sairauksissa, esimerkiksi tulehdustilanteissa.

MIKSI RAVINNON RAUTA EI IMEYDY

Miksi ferritiiniarvo on matala, vaikka ihminen syö sekaruokaa (eli eläinproteiineja, jossa rautaa on), ei ole raskaana, ei harrasta liikaa liikuntaa, ei ole kasvuvaiheessa? Runsaat kuukautiset, erinäiset lääkkeet, kuten happosalpaajat, keliakia tai imeytymishäiriö voivat olla syynä matalille rauta-arvoille.

SAAT RAUTAA SEKARUUASTA

Ihmisen saa sopivan määrän rautaa sekaravintoa syömällä. Rautaa saadaan pääosin eläinproteiinista. Myös joissain kasvikunnan tuotteissa on rautaa, kuten nokkosessa ja persiljassa, mutta niiden imeytyvyys on minimaalisen pientä verrattuna eläinkunnasta saatavaan rautaan. Raudan imeytymistä voidaan tehostaa syömällä yhtä aikaa eläinkunnasta ja kasvikunnasta saatavaa rautaa.

MIKSI RAUTATANKKAUS EI TUOTA TULOSTA

Mikäli joudut syömään rautavalmisteita raudanpuutteeseen esim. kasvuvaiheessa tai äitiyden aikana, niin rautavalmisteen tulisi näkyä voinnissasi piristymisenä, energiatason nousuna ja toimintakyvyn lisääntymisenä. Kun mittaat rauta-arvojasi, niin ferritiiniarvon tulisi nousta 5-10 yksikköä kuukaudessa. Mikäli näin ei käy, niin ryhdy toimiin. Älä syö rautavalmistetta turhaan.

HELICO-BAKTEERI, HIIVA, PARASIITIT OVAT EPÄEDULLISIA MIKROBEJA

Hyvin monella raudanpuutteisella on vatsavaivoja. Usein ne liitetään rautavalmisteeseen ja kokeillaan eri rautavalmisteita. Mikäli rauta-arvosi eivät nouse millään rautavalmisteella, niin älä syö rautavalmistetta enää vaan ryhdy selvittämän raudanpuutteen syytä.

Toistaiseksi liian vähän tutkittu raudanpuutteen syy on epäedulliset mikrobit suolistossa. Epäedulliset mikrobit pysyvät hengissä ja lisääntyvät syömällä sinulle tarkoitettua rautaa. Yksi mahdollinen syy suolistovaivoillesi voi olla yhä lisääntyvien epäedullisten mikrobien määrä rautavalmisteiden nauttimisen myötä.

Mikäli sinulla on katetta (valkoinen peite) kielessä, sinulla on todennäköisesti liikaa hiivaa kehossa. Jos olet joutunut käyttämään paljon antibioottikuureja elämäsi aikana, voi olla, että ohutsuoleen on kehittynyt mikrobien liikakasvua, jotka käyttävät ravinnokseen rautaa. Mahalaukussa voi olla helicobakteeri, joka myös käyttää ravinnokseen rautaa.

MITEN SAAT SELVILLE, ONKO SINULLA EPÄEDULLISIA MIKROBEJA SUOLISTOSSA?

Voit saada selville suoliston mikrobikantasi GI MAP testillä. Voit lukea lisää täältä: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/

GI MAP-testi on yksi laaja ruuansulatusanalyysi ja mikrobitesti, josta analysoidaan erilaisten mikrobien määriä: patogeenejä, opportunistisia, hiivaa, parasiitteja. Niiden liiallinen määrä voi olla syynä raudanpuutteeseesi.

Suolistomikrobit ovat terveytemme perusta. Mikäli hyviä mikrobeja on liian vähän ja epäedullisia liikaa, melko todennäköinen seuraamus on raudanpuute. Mikäli olet kärsinyt pitkään raudanpuutteesta etkä ole saanut rautatasojasi toivotulle tasolle, harkitse suolistomikrobiston tutkimista. Alla on kuva, josta näet Vitasal terveysvastaanoton asiakkaiden syitä raudanpuutteelle tai löydöksiä (elastaasi) raudanpuutteeseen liittyen.

Vitasal terveysvastaanotto tarjoaa kokonaisvaltaista hoitoa terveytesi palauttamiseksi. Vitasal välittää ja tuottaa sivustollaan myös eri tavoin tietoa terveydestä ja sairaudesta biokemian, fysiologian ja mikrobiologian näkökulmista. Voit tutustua aiheisiin blogikirjoitusten, podcastien, verkkokurssien tai webinaarien avulla.

Haluatko kuulla lisää raudasta, ferritiinistä ja suolistosta sekä mikrobeista?

TerveysSummit VIP-jäsenyydellä näet nämä ja kaikki muut yli 500 TerveysSummit haastattelua!

Jaa artikkeli myös kaverillesi klikkaamalla alta:

TerveysSummit palaa jälleen keväällä 20.-26.5.2023. Luvassa vähintään 30 uutta asiantuntijahaastatteluja terveydestä ja hyvinvoinnista. ILMOITTAUDU ILMAISEKSI TÄSTÄ! Haluaisitko nähdä yli 500 TerveysSummit haastattelua HETI ja päästä VIP-yhteisön jäseneksi? Liity VIP-jäseneksi täältä >>

Suositellut artikkelit

Raudanpuutteen luonnonmukaiset ratkaisut: Oireista toipumiseen

Tässä blogipostauksessa keskitymme raudanpuutteen tunnistamiseen, sen yleisimpiin oireisiin, syihin sekä luonnonmukaisiin hoito- ja ehkäisymenetelmiin. Tavoitteenamme on tarjota lukijoille kattava tietopaketti raudanpuutteen ymmärtämiseen ja sen hallintaan luonnollisin keinoin. Käymme läpi, miten ruokavalio, elämäntapamuutokset ja luontaiset lisäravinteet voivat tukea raudan tasapainon ylläpitämistä ja parantaa yleistä hyvinvointia.

Mikrobit, muisti ja elimistön kokonaisuus

Miten mikrobit liittyvät ihmisen muistiin ja immuniteettiin? Mitä haitallisia vaikutuksia tiettyjen bakteerien toksiineilla voi olla elimistöön? Miten mikrobiomiin liittyvät häiriöt, kuten dysbioosi, voivat vaikuttaa terveyteen? Miten mikrobien ja ihmisen väliset vuorovaikutukset voivat vaikuttaa vanhenemiseen ja terveyteen?
Tutustu mikrobien mielenkiintoiseen maailmaan mikrobiologi Elias Hakalehdon johdolla

Akne tietopaketti

Akne Akne (acne), finnitauti, on talirauhasen tulehduksesta johtuva krooninen ihosairaus, joka erityisesti vaivaa murrosikäisiä. Melkein jokaisella meistä on jossain elämän vaiheessa ollut finnejä joko muutamana…

Heräsikö ajatuksia? Jaa mietteesi ja kommentoi alle. :)