Syövän leikkaushoito

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirjasta

(Tämä osa kirjassa on lainaus Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta luvusta Syöpäsairaudet, kirjasta Terveen elämän salaisuudet osa 4 (WSOY 1989).)

Syövän leikkaushoito

Leikkaus on useimpien kasvaintyyppien keskeinen hoitomuoto. Syöpäkirurgialla on jo sata vuotta vanhat ja vankat perinteet. Leikkauksen laajuus määräytyy sen perusteella, mikä kasvaimen kasvutavasta ja leviämisteistä tiedetään.

Leikkaus on edelleenkin tärkein syövän hoitomuoto. Hyvin usein se parantaa pysyvästi. Sytostaattihoito parantaa pysyvästi noin prosentin ja sädehoito 1−3 % kaikista syöpään sairastuneista. Parhaimmat leikkaustulokset saavutetaan ihon syöpäsairauksissa, lihasten ja sidekudosten kasvaimissa, rintasyövässä ja kilpirauhasen kasvaimissa, varhaisvaiheessa olevien ruoansulatuselinten syövissä, aivokasvaimissa ja pään ja kaulan alueen kasvaimissa. Keuhkosyöpään sairastuneista jää eloon noin 10 %. Useimmat paranevat nimenomaan leikkauksen ansiosta.

Haluatko lukea koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

LATAA TÄNÄÄN ILMAISEKSI: SYÖPÄSAIRAUKSIEN RAVITSEMUSHOITO TAPAUSSELOSTUSTEN VALOSSA -KIRJA (ARVO 34,95 €)

TerveysSummit palaa jälleen keväällä 20.-26.5.2023. Luvassa vähintään 30 uutta asiantuntijahaastatteluja terveydestä ja hyvinvoinnista. ILMOITTAUDU ILMAISEKSI TÄSTÄ! Haluaisitko nähdä yli 500 TerveysSummit haastattelua HETI ja päästä VIP-yhteisön jäseneksi? Liity VIP-jäseneksi täältä >>

Suositellut artikkelit

Akne tietopaketti

Akne Akne (acne), finnitauti, on talirauhasen tulehduksesta johtuva krooninen ihosairaus, joka erityisesti vaivaa murrosikäisiä. Melkein jokaisella meistä on jossain elämän vaiheessa ollut finnejä joko muutamana…

Mikrobit, muisti ja elimistön kokonaisuus

Miten mikrobit liittyvät ihmisen muistiin ja immuniteettiin? Mitä haitallisia vaikutuksia tiettyjen bakteerien toksiineilla voi olla elimistöön? Miten mikrobiomiin liittyvät häiriöt, kuten dysbioosi, voivat vaikuttaa terveyteen? Miten mikrobien ja ihmisen väliset vuorovaikutukset voivat vaikuttaa vanhenemiseen ja terveyteen?
Tutustu mikrobien mielenkiintoiseen maailmaan mikrobiologi Elias Hakalehdon johdolla

Heräsikö ajatuksia? Jaa mietteesi ja kommentoi alle. :)