Vuotava suoli – mistä se johtuu ja mikä avuksi?

Artikkelin kirjoittaja: Maria-Terttu Lindfors

Mikä on vuotava suoli – “leaky gut” ?

Suolistolla on valtava määrä tärkeitä tehtäviä. Ruoka kulkee suolistossa muuttuen ruokasulaksi ja lopuksi ulosteeksi. Ruokasulan ravintoaineet imeytyvät suolen limakalvon läpi ryhtyen moniin eri toimiin. Jotta syömämme ravinto muuttuu terveydeksi, muun muassa suolen pinnan tulee olla terve. Suolen pinnalla tulee olla suolilimaa. Terveen suolen epiteelisolujen liitokset ovat tiiviit,  jolloin läpi pääsee vain se, mikä kuuluukin: hyvin pilkkoutuneet ruuan ravintoaineet. 

Kun suoli vuotaa, suolen limakalvo ja epiteeli (peittää kaikkia pintoja kehossa) ovat vaurioituneet ja ne toimivat puutteellisesti. Suolen epiteelisolujen välissä olevat liitokset eivät ole tiiviit, vaan väljät, josta nimi: vuotava suoli, leaky gut.

Miten vuotava suoli kehittyy

Vuotava suoli on usein hiljalleen kehittyvä tila. Yksi asia johtaa toiseen, toinen kolmanteen jne. Vuotava suoli liitetään useisiin sairauksiin. 

Suoliston läpi kulkee monenlaista: ruuan palasia, myöhemmin ruokasulaa, mahdollisesti ruuan tai ilman mukana tulleita haitta-aineita  ja mikrobeja. Myös kehon omissa reaktiossa syntyy haitta-aineita, jotka terveessä kehossa poistuvat maksan, sapen, hien, virtsan ja ulosteen mukana pois kehosta.

Ympäristöstä tulevat ja elimistön sisällä syntyvät myrkyt haittaavat ruuansulatuskanavan terveyttä ja toimintakykyä, jos niitä on liikaa tai keho ei pysty niitä poistamaan. Kehon ulkopuolelta tulevista haitta-aineista merkittäviä ovat ruoan lisäaineet, ruoka-aineyliherkkyyksiä aiheuttavat yhdisteet, lääkkeet ja ympäristömyrkyt.

Useat yleisesti käytettävät lääkkeet kuten tulehduskipulääkkeet, antibiootit, ja harvemmin käytetyt sytostaatit sekä alkoholi voivat lisätä suolen läpäisevyyttä. Myös monet muut asiat kuten tupakointi, ruoka-aineallergiat ja -reaktiot, SIBO ja/tai dysbioosi  (häiriiintynyt suoliston mikrobiston tasapaino) ja jotkut tulehdukset aiheuttavat vuotavaa suolta. Suolen pinnan terveyteen voi vaikuttaa myös perimä ja ravinto

Vuotavan suolen seuraukset

Vuotavassa suolessa verenkiertoon päässeet liian isot molekyylit ja sinne kuulumattomat muut aineet aiheuttavat ennen pitkää terveysongelmia: autoimmuunireaktioita ja –sairauksia, allergioita ja infektioita.

Suolistossa on paljon tekijöitä, jotka lisäävät terveyttä, esimerkiksi vastustuskykyämme. Kun suoli vuotaa, suolen puolustusmekanismit ovat heikentyneet. 

Suolen läpäisevyys johtaa immuunipuolustuksen yliaktivoitumiseen, mikä voi aiheuttaa allergioita, yliherkkyyksiä ja elimistön sisäsyntyisiä sairauksia eli autoimmuunitauteja. 

Ulostemassa sisältää ruokamassaa, mutta myös haitallisia mikrobeja. Jotta estettäisiin ulostemassassa olevien myrkkyjen pääsy takaisin elimistöön, limakalvon on oltava eheä ja suojattu, tehokkaasti toimiva. Suoliston immuunisolut erottavat tauteja aiheuttavat mikrobit hyödyllisistä tai vaarattomista mikrobeista. Näin ei käy,  jos suolen pinta on vuotava. 

Suolisto tuottaa pääosan elimistön puolustusmekanismeissa tarvittavista vasta-aineista, sekretorisia vasta-aineita (SIgA) muun muassa. Niiden määrää voidaan arvioida GI MAP – testissä, joka on laaja ruuansulatus- ja mikrobitesti. 

Suolistomikrobiston ns. hyvät bakteerit ehkäisevät suoliston ympäristön imukudoksen ja limakalvon vaurioita. Vastaavasti liika määrä epäedullisia mikrobeja aiheuttavat päinvastaisen tilanteen eli lisäävät imukudoksen ja limakalvon vaurioita suolistossa. 

Vuotavan suolen oireita

  • Ruuansulatusoireet; ilmavaivat, turvotus
  • Ärtyvän suolen oireyhtymä
  • väsymys
  • Iho-oireet
  • Ruoka-aine yliherkkyydet
  • Päänsärky/migreeni

Mitkä asiat aiheuttavat vuotavaa suolta

  • Suolistosairaudet
  • Krooniset sairaudet
  • Dysbioosi, SIBO
  • Ravintoköyhä ruokavalio
  • ruoka-ainereaktiot
  • Alkoholi
  • Tupakointi
  • Krooninen stressi
  • Antibiootit
  • Tulehduskipulääkkeet
  • Systostaatit

Vuotavan suoleen liittyvät sairaudet tai tilat

Vuotavasta suolesta verenkiertoon pääsevät liian suuret ruokapartikkelit tai haitalliset aineet voivat aiheuttaa kehossa autoimmuunireaktoita. Se tarkoittaa sitä, että elimistö kehittää vasta-aineita omia solujaan vastaan. Näistä kehittyy autoimmuunisairauksia.

Autoimmuunisairauksia ovat esimerkiksi diabetes, MS, tulehdukselliset suolistosairaudet, keliakia. Vuotavaa suolta tavataan myös muissa tiloissa: IBS, suolisto-oireiset ruoka-aine-allergiat, suolisto-infektiot, traumaattiset aivovammat, sydämen vajaatoiminta, rasvamaksa, vastasyntyneen lapsen suolisto.

Voit arvioida vuotavan suolen mahdollisuutta testeillä

Vuotavan suolen olemassaoloa voidaan tutkia hengityskaasutesteillä. Nordic Laboratories ja MDD tarjoavat näitä testejä. GI MAP testin perusteella voidaan saada viitteitä vuotavasta suolesta. Muutamien verikokeiden perusteella voidaan epäillä vuotavaa suolta. 

Pyydä asiantuntijan konsultaatiota terveyden palauttamiseksi, systemaattisesti ja kokonaisvaltaisesti.

Vuotavan suolen hoito

Etsi juurisyy

Mikäli sinulla on pitkittyneitä suolisto-oireita, tunnista  haasteet ruuansulatuksessasi (esimerkiksi refluksi, vähähappoisuus, SIBO, dysbioosi, ruoka-ainereaktiot, ummetus, ripuli) ja puutu niihin. Suolen läpäisevyys on seuraus, joten tieto suolen läpäisevyydestä vaatii jatkotutkimuksia, juurisyyn selvittämistä.

Terve limakalvo ja terveys yleensäkin tarvitsee riittävän määrän vitamiineja, hivenaineita, välttämättömiä ravintoaineita ja polyfenoleita. Tarvitaan myös sopiva määrä hormoneita.

Löydä hoidettavat alueet

Arvioi testeillä ja/tai laboratoriokokeilla suolen pinnan terveyttä. GI MAP – testin avulla saat tietää SIgA-pitoisuuden suolistossa eli paljonko suolistossa on sekretorista IgA:ta eli vasta-aineita taistelemassa ’jotain’ vastaan. SIgA on koholla tai liian matala esimerkiksi ärsyttävieä ruoka-aineiden, haitallisten mikrobien tai epäedullisten yhdisteiden takia. 

GI MAPtestin avulla selviää myös, onko suolistossasi epäedullisia mikrobeja liikaa tai onko tarvittavia ’hyviä’ mikrobeja liian vähän. Nämä voivat olla yksi syy vuotavaan suoleen. Lue GI MAP – testistä lisää täältä: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/

Verikokeista seerumin prealbumiini (S-Prealb) ja seerumin transferriini (fS-Transf) kertovat osaltaan suolen limakalvon terveydestä. 

Terve limakalvo ja terveys yleensäkin tarvitsee riittävän määrän vitamiineja, hivenaineita, välttämättömiä ravintoaineita ja polyfenoleita. Tarvitaan myös sopiva määrä hormoneita. Voit aloittaa tarkastelun ottamalla selville, onko sinulla riittävä määrä kilpirauhashormoneja. Mikäli kärsit pitkittyneestä väsymyksestä, ota selvää myös kortisoli ja DHEA-tasoistasi. Pyydä asiantuntijaa avuksesi etenemään systemaattisesti ja kokonaisvaltaisesti hoitopolullasi.

Ruokavalio

Kehon energiantuotannosta menee pääosa ruuansulatukseen, pilkkomiseen, imeyttämiseen. Mikäli suoli ei ole terve, energiantuotanto heikkenee. Voit auttaa ruuansulatustasi siten, ettei sen tarvitse nähdä niin paljon vaivaa ruuan pilkkomiseen. 

Kasvikset, juurekset, marjat ja hedelmät tarvitsevat vähemmän ruuansulatuksen apua liharuokiin verrattuna . Kasvikset sopivat höyrytettynä ja kypsennettynä rikkonaisellekin suolen pinnalle.

Koska lihan pilkkomiseen vaaditaan ruuansulatukselta enemmän toimia, käytä lihaa vähemmän tai pienempiä annoksia suoliston ollessa huonossa kunnossa tai ota entsyymivalmiste liharuuan kanssa. 

Tee tarvittaessa aterioista juotavia blenderillä. 

Käytä ravintorikasta ja värikästä ruokaa. Tarvitset hyviä rasvoja tervehtymiseen; kalarasvaa, oliiviöljyä, ja monipuolisesti muita rasvoja. 

Itsetehty luuliemi on edullista ja ekslusiivista ravintoa suoliston parantamiseksi. Sitä ja neurolipidejä, jotka parantavat suolistoa ja koko kehoa, voi myös ostaa jauheena tai neurolipideja myös jääpaloina Biomediltä. Lue lisää täältä: https://vitasal.fi/vauhdita-parantumistasi-neurolipidit/

Ravintolisillä voidaan tukea suolen pinnan tervehtymistä. Limakalvot tarvitsevat A-vitamiinia uuden solukon rakentumiseen. Sinkkikarnosiini, joka sisältää myös glutamiinia on monien asiakkaiden tunnistama korjaava tukihoito suolistolle. Luuliemi ja neurolipidit tukevat suolen limakalvon uudistumista. Kuituvalmiste hellii suolen pintaa, tehostaa ruuansulatusta ja auttaa kehoa muodostamaan lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on monia terveysvaikutuksia myös suolistoon. Hyvä bakteerivalmiste valitaan yksilöllisen tilanteen mukaan, vaihtoehtoja on useita. Vähähappoinen maha vaatii oman hoitonsa. Käytä vähähappoiseen mahaan tarvittaessa suolahappolisää ja joka tapauksessa entsyymivalmistetta.

Tukituotteet, joilla voit hoitaa vuotavaa suolta

Arvioi, sopivatko seuraavat valmisteet sinulle vuotavan suolen korjaamiseksi

Keskustele asiantuntijan kanssa annostuksesta ja hoidon kestosta. Etene asiantuntijan kanssa saadaksesi systemaattisen ja kokonaisvaltaisen avun kohti terveempää elämään. 

Haluatko saada lisää tietoa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista tai vinkkejä miten voit lähteä liikkeelle elämäntapamuutoksessa?

TerveysSummit VIP-jäsenyydellä näet nämä ja kaikki muut yli 500 TerveysSummit-haastattelua, joista saat käytännön vinkkejä ja tietoa oman ja läheistesi hyvinvoinnin edistämiseksi!

Jaa artikkeli myös kaverillesi klikkaamalla alta:

TerveysSummit palaa jälleen syksyllä 21.-27.10.2024. Luvassa vähintään 40 uutta asiantuntijahaastatteluja terveydestä ja hyvinvoinnista. HUOM! Tavallista aikaisempi ajankohta - ilmoittaudu jo tänään! ILMOITTAUDU ILMAISEKSI TÄSTÄ! Haluaisitko nähdä yli 500 TerveysSummit haastattelua HETI ja päästä VIP-yhteisön jäseneksi? Liity VIP-jäseneksi täältä >>

Suositellut artikkelit

Mikrobit, muisti ja elimistön kokonaisuus

Miten mikrobit liittyvät ihmisen muistiin ja immuniteettiin? Mitä haitallisia vaikutuksia tiettyjen bakteerien toksiineilla voi olla elimistöön? Miten mikrobiomiin liittyvät häiriöt, kuten dysbioosi, voivat vaikuttaa terveyteen? Miten mikrobien ja ihmisen väliset vuorovaikutukset voivat vaikuttaa vanhenemiseen ja terveyteen?
Tutustu mikrobien mielenkiintoiseen maailmaan mikrobiologi Elias Hakalehdon johdolla

Akne tietopaketti

Akne Akne (acne), finnitauti, on talirauhasen tulehduksesta johtuva krooninen ihosairaus, joka erityisesti vaivaa murrosikäisiä. Melkein jokaisella meistä on jossain elämän vaiheessa ollut finnejä joko muutamana…

Pidä huolta munuaisistasi: Vinkkejä terveellisiin elämäntapoihin

Munuaisten merkitys ihmisen terveydelle on valtava, sillä ne vastaavat kehon neste- ja elektrolyyttitasapainosta, kuona-aineiden poistosta sekä monista hormonitoimintoihin liittyvistä tehtävistä. Munuaisten päätehtävänä on suodattaa verta ja poistaa siitä ylimääräiset nesteet, suolat ja jätteet, jotka erittyvät virtsan mukana. Ne säätelevät myös elektrolyyttitasapainoa ja verenpainetta sekä osallistuvat punasolujen tuotannon ja D-vitamiinin aktiivisen muodon syntymiseen.

Heräsikö ajatuksia? Jaa mietteesi ja kommentoi alle. :)