Ummetus – vatsan pitää toimia päivittäin

Mistä ummetus johtuu ja miten ummetuksesta pääsee eroon? Auttaako kuitu tai magnesium ummetukseen? Miten lääkkeet, kilpirauhasen vajaatoiminta ja allergiat liittyvät ummetukseen?

Ummetukseen suhtaudutaan liian ymmärtäväisesti. Sekä kansalaisten että ammattilaisten joukossa hyväksytään se, että vatsa ei toimi joka päivä. Vatsan tulee toimia joka päivä vähintään kerran. Jos vatsa toimii monta kertaa päivässä, ravinteet eivät ehdi imeytyä ja suolen pinta kärsii. Sekään ei ole hyvä.

UMMETUKSEN SYITÄ ON MONIA

Esimerkiksi

  • Riittämätön nesteytys
  • Joskus myös riittämätön ravinnon saanti
  • Riittämätön kuitujen saanti
  • Eräät lääkkeet
  • Hormonitoiminnan muutokset (kilpirauhanen, raskaus)
  • Ruoka-ainereaktiot
  • Dysbioosi / SIBO
  • Stressi
  • Liikkumattomuus

NESTEYTYS

Ummetuksen syynä voi olla liian vähäinen nesteiden saanti. Juotko päivittäin 2-3 litraa? Suurin osa juomasta tulee olla puhdasta vettä.

Mikäli sinulla on vaikeuksia juoda riittävästi, laita parin litran kannu pöydälle, maustettuna esimerkiksi sitruunalla ja suolalla.

Tyhjennä kannu ennen klo 18, jottei unesi häiriinny vessakäyntien takia.

RAVITSEMUS

Keho tarvitsee ravintorikasta ruokaa energiantuotantoon ja terveenä pysymiseen. Ruoka-allergioiden, sairauden takia tai epäterveellisten elämäntapojen takia ravintorikkaan ruuan saanti voi jäädä vähäiseksi. Myös ruuan määrä voi olla liian pieni. Jos kärsit ummetuksesta tai muista hankalista terveyshaasteista, keskustele asiantuntijan kanssa, saatko riittävästi ravinteita ruuastasi.

KUIDUN SAANTI

Ummetukseen voi löytyä niinkin helppo syy kuin se, että ihminen ei saa kuituja riittävästi ravinnostaan. Tulee kuitenkin ottaa huomioon, että kaikille kuidut eivät sovi. Jonkun keho häiriintyy kuiduista esimerkiksi oksalaattien takia. Jos kärsit ummetuksesta, voit täyttää esimerkiksi Fineli-tietokannassa ruokapäiväkirjan ja arvioida kuitujen saantisi riittävyyttä.

Kuituja tulee saada vähintään 25-35 g / päivä ellei sinulla ole oksalaattiongelmaa tai muuta syytä olla nauttimatta kuituja.

LÄÄKKEET

Monet lääkkeet aiheuttavat ummetusta. Reagointi lääkkeisiin on kuitenkin yksilöllistä. On hyvä tiedostaa, että opioidikipulääkkeet, eräät masennuslääkkeet, eräät verenpainelääkkeet, rautavalmisteet, eräät Parkinson lääkkeet, eräät antasidit, eräät epilepsialääkkeet ja eräät diabeteslääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta. Keskustele hoitavan tahosi kanssa, jos sinulla on ummetus tai jokin edellä mainituista lääkkeistä käytössä.

KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA

On tunnettua, että kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa monille vaikean ummetuksen. Kilpirauhasen liikatoiminta aiheuttaa taas ripulia.

Hormonitoiminta muuttuu raskausaikana. Muutos voi johtaa ummetukseen.

Oireiden kuvaaminen terveydenhuollon henkilöstölle on tärkeää, esimerkiksi ummetuksesta puhuminen.

RUOKA-AINEREAKTIOT

Viljat ja maito ovat yleisimpiä ruoka-ainereaktioiden aiheuttajia.

Mikäli ruokavalio on hiilihydraatti – vilja – maitotaloustuotepainotteista, voi ummetuksesi syy olla se. Solut tarvitsevat uusiutuakseen ja tuottaakseen energiaa riittävästi proteiineja ja hyviä rasvoja. Keskustele asiantuntijan kanssa, saatko riittävästi välttämättömiä ravintoaineita.

Viivästyneet ruoka-ainereaktiot voivat aiheuttaa yksilöllisesti monenlaisia eri oireita, muun muassa ummetusta. Moni tunnistaa välittömät ruoka-ainereaktiot eli ne ruuat, joista tulee heti häiritsevä reaktio. Vaikeampi on havaita ne ruoka-aineet, joihin reagoidaan viivästyneesti. Näitä ruoka-aineita voidaan testata kuivaverinäytteestä. Testi voidaan tehdä kotona. Lue lisää testistä täältä: https://vitasal.fi/viivastyneet-ruoka-ainereaktiot-iga-ja-igg-vatsavaivojen-syyna/

LIIKUNTA

Luonnollisesti solut ja elimemme tarvitsevat ravistelua ja liikettä.

Tätä ei synny, jos on vuodepotilas tai juuttunut työpöydän ääreen tai sohvalle. On välttämätöntä antaa kyytiä suolistolle myös liikunnan avulla. Terveet ihmiset: seisominen on parempi kuin istuminen.

Hyödynnä hyötyliikunta, käytä mahdollisimman vähän autoa. Hanki kotiin ’kuntopiiri’, tee jokin liike paikan ohi kulkiessasi.

Esimerkiksi keittiöön mennessä kyykkyyn  – ylös x 5 tai pyykinpesuhuoneeseen mennessä olkapäiden nostelu x 10. Keksi helppoja tai vaikeita tehtäviä itsellesi!

DYSBIOOSI / SIBO

Suolen mikrobiston epäbalanssi voi aiheuttaa sekä ripulia tai ummetusta tai näitä molempia vuorotellen. Dysbioosi tarkoittaa paksunsuolen mikrobien epätasapainoa. SIBO/SIMO tarkoittaa ohutsuolen bakteerien liikakasvua. Voit selvittää suoliston mikrobiston tilannetta esimerkiksi GI MAP – testillä, josta voit lukea lisää tästä: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/

MAGNESIUMOKSIDI

Magnesium – muotoja on kymmenkunta. Magnesiumoksidi on niistä laksatiivisin. Laksatiivinen tarkoittaa suolen toimintaa stimuloivaa ainetta. Niitä käytetään tilanteessa, jossa halutaan saada suoli tyhjennettyä tai toimimaan.

Biomedilla on valmiste, joka on jauhemaista magnesiuoksidia. Sen nimi on OxyMag. Magnesiumoksidi on tilapäiseen käyttöön, ummetuksen hoitoon. Magnesiumvarastot eivät täyty tämän valmisteen avulla.

Magnesiumvalmisteet otetaan illalla. Ne rauhoittavat hermostoa ja saattavat parantaa näin ollen yöunta. Magnesiumia ei tule ottaa yhtä aikaa lääkkeiden eikä muiden ravintolisien kanssa, koska magnesium heikentää muiden ravintoaineiden toimintaa yhtä aikaa otettaessa.

OxyMag valmisteen suositeltu vuorokausiannos on 1- 4 mittalusikallista. Mikäli et ole saanut vatsaasi toimimaan 4 mittalusikallisella iltaisin, niin lisää 1 mittalusikka kerrallaan aamuun (eri aikaan kuin muut ravintolisät tai lääkkeet) muutamana aamuna.

Lisäykset tehdään aamuun siksi, että kun olet löytänyt itsellesi sopivan magnesium(oksidi)määrän, niin vatsasi alkaa toimia jopa liian reippaasti: saat ripulin. Jos olet saanut ripulin, niin vähennä annoksesta sen verran, että vatsasi ei mene enää ripulille.

Jokaisella on yksilöllinen määrä, mitä tarvitaan, vatsan toiminnan turvaamiseksi.

1 mittalusikka sisältää 400 mg magnesiumoksidia ja 4 mittalusikallista sisältää 1.6 g magnesiumoksidia. Tilapäisesti voit joutua käyttämään tätäkin enemmänkin magnesiumia.

PÄÄSE EROON UMMETUKSESTA

  1. Juo riittävästi (1 ½ – 2 litraa päivässä, minimi)

  2. Lisää magnesiumin määrää kunnes vatsasi toimii, esimerkiksi ensin 500 mg illalla, sitten 1000 mg, kolmantena päivänä 1500 mg.

  3. Magnesiumoksidi on laksatiivisin magnesiummuoto

  4. Ota kuituvalmiste käyttöön, esimerkiksi Havitall, Sunwic, omenapektiini, akaasiakuitu, psyllium, kaurakuitu

  5. Käytä Senna-teetä kuuriluontoisesti

  6. Ravistele suolistoa esimerkiksi hyppimällä tramponiililla 5 min x 3 / päivä tai haara-perushyppyjä 15 x 3 kolmesti päivässä. Juoksu tai hölkkä ravistelevat suolistoa tehokkaasti

  7. Raparperi raakana on tehokas ummetus’lääke’

  8. Nauti esimerkiksi kolme päivää helposti sulavaa ruokaa (keittoja, kasviksia, pirtelöitä) helpottaaksesi ruuansulatuselimistön toimintaa

  9. Selvitä tarvittaessa ummetuksen syy

Tiedät varmasti monta ihmistä lähipiiristäsi, jolla on ummetustaipumusta. Auta häntä askel eteenpäin esimerkiksi magnesiumoksidin avulla!

Vitasal terveysvastaanotto tarjoaa kokonaisvaltaista hoitoa terveytesi palauttamiseksi. Vitasal välittää ja tuottaa sivustollaan myös eri tavoin tietoa terveydestä ja sairaudesta biokemian, fysiologian ja mikrobiologian näkökulmista. Voit tutustua aiheisiin blogikirjoitusten, podcastien, verkkokurssien tai webinaarien avulla.

Haluatko oppia lisää vatsan ja suoliston hyvinvoinnista sekä mikrobeista?

TerveysSummit VIP-jäsenyydellä näet nämä ja kaikki muut yli 500 TerveysSummit haastattelua!

Jaa artikkeli myös kaverillesi klikkaamalla alta:

TerveysSummit palaa jälleen syksyllä 21.-27.10.2024. Luvassa vähintään 40 uutta asiantuntijahaastatteluja terveydestä ja hyvinvoinnista. HUOM! Tavallista aikaisempi ajankohta - ilmoittaudu jo tänään! ILMOITTAUDU ILMAISEKSI TÄSTÄ! Haluaisitko nähdä yli 500 TerveysSummit haastattelua HETI ja päästä VIP-yhteisön jäseneksi? Liity VIP-jäseneksi täältä >>

Suositellut artikkelit

Mikrobit, muisti ja elimistön kokonaisuus

Miten mikrobit liittyvät ihmisen muistiin ja immuniteettiin? Mitä haitallisia vaikutuksia tiettyjen bakteerien toksiineilla voi olla elimistöön? Miten mikrobiomiin liittyvät häiriöt, kuten dysbioosi, voivat vaikuttaa terveyteen? Miten mikrobien ja ihmisen väliset vuorovaikutukset voivat vaikuttaa vanhenemiseen ja terveyteen?
Tutustu mikrobien mielenkiintoiseen maailmaan mikrobiologi Elias Hakalehdon johdolla

Mistä tunnistan vatsahaavan? – Opas toipumiseen

Onko vatsasi muistutellut itsestään viime aikoina ikävällä tavalla? Polttava kipu, närästys tai turvotuksen tunne voivat olla merkkejä vatsahaavasta – vaivasta, joka koskettaa yllättävän monia. Vatsahaava syntyy, kun mahalaukun tai pohjukaissuolen limakalvo vaurioituu, ja suojaamaton limakalvo altistuu mahalaukun voimakkaalle suolahapolle.

Pidä huolta munuaisistasi: Vinkkejä terveellisiin elämäntapoihin

Munuaisten merkitys ihmisen terveydelle on valtava, sillä ne vastaavat kehon neste- ja elektrolyyttitasapainosta, kuona-aineiden poistosta sekä monista hormonitoimintoihin liittyvistä tehtävistä. Munuaisten päätehtävänä on suodattaa verta ja poistaa siitä ylimääräiset nesteet, suolat ja jätteet, jotka erittyvät virtsan mukana. Ne säätelevät myös elektrolyyttitasapainoa ja verenpainetta sekä osallistuvat punasolujen tuotannon ja D-vitamiinin aktiivisen muodon syntymiseen.

Heräsikö ajatuksia? Jaa mietteesi ja kommentoi alle. :)