Luonnon oma superkasvi – Nokkonen lautasella ja lääkkeenä

Artikkelin toimittaja: Anita Salo

Moni mieltää nokkosen ärsyttäväksi rikkaruohoksi, joka polttaa ihoa ja valtaa puutarhan. Tämä villivihreä on kuitenkin yksi luonnon ravinteikkaimmista kasveista – todellinen superruoka. Nokkonen on puhdistava, vahvistava ja uudistava kasvi, jonka käyttöön suomalaisilla on vuosisatojen perinne. Oikein käsiteltynä nokkonen muuttuu keittiössä monipuoliseksi raaka-aineeksi: siitä syntyy ravitsevia smoothieita, ruokaisia lettuja, yrttipestoja ja virkistävää teetä. 

Nokkosen käyttö ennen ja nyt

Nokkosen maine on kokenut todellisen muutoksen. Siinä missä se ennen aiheutti lähinnä harmeja kesäisessä pihassa, se nähdään nykyään arvokkaana luonnonvarana, joka ansaitsee paikkansa sekä ravintona että hoitokeinona. Nokkosta voi perustellusti kutsua kotimaiseksi superruoaksi – se on ilmainen, helposti saatavilla ja täynnä elimistölle tärkeitä ravintoaineita. 

Suomessa nokkonen on ollut osa ruokakulttuuria ja kansanlääkintää vuosisatojen ajan. Isoäitien keittiöissä sillä maustettiin keittoja, sillä vahvistettiin kevätväsymystä potevaa elimistöä ja hoidettiin reumaa, virtsavaivoja ja iho-ongelmia. Nykyisin sen käyttö on yleistynyt myös siksi, että tiedämme nyt enemmän siitä, miten tehokas kasvi nokkonen todella on.

Nokkosen voima piilee sen ravinteikkuudessa ja monipuolisissa vaikutuksissa. Se tukee kehon puhdistumista, lisää vireyttä, tasapainottaa aineenvaihduntaa ja tuo luonnollista vastustuskykyä. Moni kokee saavansa siitä apua myös iho-ongelmiin, kuukautisoireisiin ja hiustenlähtöön. 

Mikä parasta, tämä voimakasvi on meillä kaikilla saatavilla. Se kasvaa metsänreunassa, puutarhan laitamilla ja jopa kaupunkien joutomailla – ja pienellä vaivalla voit saada siitä merkittävän lisän omaan hyvinvointiisi.

Nokkosen käyttö ei ole uusi ilmiö – se on osa suomalaista perintöä. Aikaisemmin nokkonen tunnettiin ennen kaikkea kevään tärkeänä ravintona, jolla elvytettiin kehoa pitkän talven jälkeen. Sitä lisättiin keittoihin, sämpylätaikinoihin ja jopa lehmien rehuun vahvistamaan maidontuotantoa. Kansanparantajat käyttivät nokkosta sisäisesti puhdistavana rohtona ja ulkoisesti esimerkiksi reumaattisten kipujen helpottamiseen nokkospiiskauksin. Myös nokkosteellä tehtiin huuhteluita hiustenlähtöön ja hilseeseen.

Toinen, usein unohdettu käyttötapa liittyy tekstiiliperinteeseen. Nokkonen on yksi vanhimmista kuidunlähteistä, ja siitä on valmistettu lankaa, kankaita ja jopa vaatteita. Sodan aikana, kun puuvilla oli kortilla, nokkoskuitua käytettiin osana vaatteiden valmistusta – niin tärkeä raaka-aine se oli.

Nykyisin nokkosen käyttö on saanut uudenlaisen muodon. Se näkyy smoothieissa, viherjauheissa ja superfood-tuotteissa. Samalla se on palannut kotikeittiöihin: kuivattuna mausteeksi, tuoreena pestoon tai pakastettuna keittoihin ja lettuihin. Tietoa on nyt enemmän – tiedämme, miten nokkonen vaikuttaa, miten se säilyy ja miten sitä voi käyttää turvallisesti ja tehokkaasti. Nokkonen on ravinteikas ja monipuolinen kasvi, jota kannattaa käyttää säännöllisesti osana omaa ruokavaliota.

Poimi, käsittele ja säilytä oikein

Nokkosen paras poiminta-aika on silloin, kun versot ovat nuoria ja pehmeitä. Tällöin kasvi on ravinteikkaimmillaan, miedon makuinen ja helposti käsiteltävissä. Parhaita osia ovat alle 20 cm korkeat versot, mutta myöhemmin kesällä voi käyttää myös ylimpiä lehtiä, kunhan ne eivät ole vielä ehtineet kukkia.

Poimintaan tarvitset hanskat ja sakset. Nokkosta löytyy yleisesti pientareilta, metsänreunoista ja pihojen laitamilta, mutta vältä keräämästä vilkkaiden teiden varsilta tai lannoitetuilta pelloilta. Näissä kasveissa saattaa olla liikaa nitraatteja, jotka eivät ole toivottavia suurina määrinä käytettynä. Kuitenkin, kun keruu tehdään oikeasta paikasta ja oikeaan aikaan, nokkonen on turvallinen ja ravinteikas kasvi.

Ryöppääminen on hyvä tapa käsitellä nokkoset nopeasti kiehuvassa vedessä noin 30 sekunnin ajan. Tämä poistaa polttavat piikit ja mahdolliset epäpuhtaudet. Ryöpätyt lehdet voi pakastaa käyttöä varten tai käyttää heti keittoihin, taikinoihin tai lettuihin. Kuivattuna nokkonen säilyy hyvin ilmatiiviissä purkissa ja sopii erityisesti teeksi tai viherjauheeksi.

Kuivaukseen riittää ilmava paikka varjossa – aurinko saattaa tuhota osan ravinteista. Kuivat lehdet voi murskata ja seuloa helposti, jolloin saat valmista viherjauhetta, jota voi ripotella jogurttiin, puuroon, salaatteihin tai leipätaikinaan. Myös nokkosvesi, eli liotettu ja siivilöity keittovesi, on hyödynnettävissä esimerkiksi kasteluvetenä tai hiusten huuhtelussa.

Kun opit tunnistamaan hyvän kasvupaikan ja oikean käsittelytavan, nokkosen käyttö muuttuu arkipäiväiseksi tavaksi lisätä ravinteikkuutta ja makua ruokavalioon. 

Nokkosen vaikutukset terveyteen

Nokkosen ravintoarvot tekevät siitä todellisen luonnon superruoan. Se on täynnä keholle tärkeitä mikroravinteita, jotka tukevat jaksamista, aineenvaihduntaa ja vastustuskykyä. Jo pelkästään nokkosen sisältämä rautamäärä on moninkertainen verrattuna moneen muuhun kasvikseen. Lisäksi se sisältää merkittäviä määriä C-vitamiinia, joka parantaa raudan imeytymistä, sekä kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, piihappoa ja klorofylliä eli lehtivihreää.

Nämä yhdisteet tukevat erityisesti kehon puhdistusprosesseja, elimistön nestetasapainoa ja hermoston toimintaa. Klorofylli auttaa hapettamaan kudoksia ja tukee maksan toimintaa, mikä tekee nokkosesta erityisen hyvän kasvin kevään ja kesän kehonhuoltoon – mutta hyödyt jatkuvat ympäri vuoden.

Nokkonen sisältää myös runsaasti proteiinia, noin 5–9 % tuorepainosta, ja kuivattuna jopa yli 20 %. Tämä tekee siitä erinomaisen lisän erityisesti kasvisruokavalioon tai muuten proteiinia kaipaavalle. Proteiinin lisäksi siinä on tärkeitä aminohappoja, jotka tukevat lihasten ja kudosten uusiutumista.

Käytännössä monet kokevat, että nokkosen säännöllinen käyttö lisää vireyttä ja poistaa turvotusta. Se saattaa auttaa rauhoittamaan ärtynyttä ihoa, tukea hiusten ja kynsien kasvua, sekä vähentää nivelten jäykkyyttä. Myös kuukautisoireiden ja alavatsan kouristusten helpottuminen on usein mainittu hyöty.

Vaikka nokkosen teho on huomattava, sen käyttö ei vaadi isoja määriä. Jo pieni päivittäinen määrä kuivattua nokkosta esimerkiksi smoothiessa, teenä tai osana ruokaa riittää tukemaan elimistön toimintaa. Ja koska kyse on luonnollisesta, kokonaisesta kasvista, ravintoaineet ovat elimistölle hyvin imeytyvässä muodossa.

Reseptejä nokkosesta

Nokkonen on helppokäyttöinen raaka-aine, kun sen käsittelyn hallitsee. Se tuo ruokaan makua ja ravinteikkuutta ilman, että tarvitsee tehdä suuria muutoksia keittiörutiineihin. Tässä muutamia helppoja ja toimivia tapoja ottaa nokkonen osaksi arkiruokaa:

Nokkossmoothie
Tämä virkistävä smoothie sopii aamuun tai välipalaksi.
– 1 dl ryöpättyä tai pakastettua nokkosta
– 1 banaani
– 2 dl kauramaitoa
– ½ avocadoa tai pieni lusikallinen pähkinävoita
– loraus sitruunamehua
– halutessa pala inkivääriä tai ripaus kanelia

Sekoita kaikki tehosekoittimessa. Lisää halutessa jääpaloja. Nokkosen maku on mieto ja yhdistyy hyvin banaanin makeuteen.

Nokkospesto
Täydellinen lisä pastaan, leivän päälle tai vaikka perunoiden kanssa.
– 2 dl höyrytettyä tai ryöpättyä nokkosta
– 1 dl auringonkukansiemeniä tai manteleita
– ½ dl oliiviöljyä
– 1 valkosipulinkynsi
– suolaa ja pippuria
– halutessa lisää ravintohiivahiutaleita

Soseuta kaikki tasaiseksi tahnaksi. Säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Gluteenittomat nokkosletut

Nämä letut sopivat sekä suolaisiin että makeisiin täytteisiin – helppoja, ravinteikkaita ja maukkaita ilman eläinperäisiä aineita.

– 2 dl nokkosta (höyrytettynä tai ryöpättynä)
– 2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
– 4 dl kauramaitoa
– 1 rkl chiansiemenjauhetta (sitoo ja tuo rakennetta)
– ½ tl suolaa
– 1 rkl oliiviöljyä

Valmistus:
Sekoita chiansiemenjauhe kauramaitoon ja anna turvota noin 10 minuuttia. Lisää jauhot, suola, öljy ja silputtu nokkonen. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen levätä hetki. Paista letut miedolla lämmöllä öljytyllä pannulla molemmin puolin, kunnes pinta saa kauniin värin.

Vinkki:
Letut sopivat mainiosti täytettäväksi esimerkiksi hummuksella ja versopedillä tai makeana hillolla ja kauravispillä.

Nokkostee ja viherlisä
Kuivattu nokkonen sopii hyvin teeksi: 1 rkl kuivattua murskaa kuppiin, kuuma vesi päälle ja haudutus 5–10 min. Samalla tavalla kuivattua nokkosta voi lisätä jogurttiin, keittoon, puuroon tai leipätaikinaan – ravinteet pysyvät mukana ja maku on lempeä.

Nokkosta jokaiseen keittiöön

Nokkosen voima ei ole vain sen ravintoaineissa – vaan siinä, kuinka helposti se solahtaa osaksi arkea. Se ei vaadi erikoisvälineitä tai monimutkaista valmistusta. Se kasvaa lähellä ja on kaikkien saatavilla, täysin ilmaiseksi. Kun nokkosen oppii tuntemaan, siitä tulee nopeasti luonnollinen osa keittiötä ja omaa hyvinvointia.

Säännöllinen käyttö voi tukea jaksamista, puhdistaa kehoa, parantaa ihon ja hiusten kuntoa sekä vahvistaa vastustuskykyä. Vain pieni määrä nokkosta riittää tuomaan keholle arvokkaita ravinteita. Teelusikallinen kuivattua nokkosta jogurtin, teen tai smoothien joukkoon on yksinkertainen tapa aloittaa. Luonto tarjoaa hiljaista tukea jokaiseen päivään – ja nokkonen on siitä lempeä muistutus. Kun otat sen osaksi arkeasi, vahvistat kehoasi, teet hyvää ympäristölle.

Haluatko saada lisää tietoa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista tai vinkkejä miten voit lähteä liikkeelle elämäntapamuutoksessa?

TerveysSummit VIP-jäsenyydellä näet nämä ja kaikki muut yli 500 TerveysSummit-haastattelua, joista saat käytännön vinkkejä ja tietoa oman ja läheistesi hyvinvoinnin edistämiseksi!

Anita Salo

Health Coach Int. (Terveys- ja hyvinvointivalmentaja)
Lisää kaveriksi Facebookissa: Anita Salo (https://www.facebook.com/saloanita)

Olen Anita Salo, Health Coach ja henkinen valmentaja. Olen toiminut hyvinvointialalla vuodesta 2002 alkaen. Kokonaisvaltainen terveys ja hyvinvointi ovat suuri intohimoni. Teen terapeuttista valmennusta ja yksityishoitoja. Unelmani on auttaa mahdollisimman monia ihmisiä ja eläimiä voimaan paremmin luontaisia hoitomuotoja apuna käyttäen.

Jaa artikkeli myös kaverillesi klikkaamalla alta:

TerveysSummit palaa jälleen keväällä 5.-11.5.2025. Luvassa vähintään 40 uutta asiantuntijahaastatteluja terveydestä ja hyvinvoinnista. ILMOITTAUDU ILMAISEKSI TÄSTÄ! Haluaisitko nähdä yli 600 TerveysSummit haastattelua HETI ja päästä VIP-yhteisön jäseneksi? Liity VIP-jäseneksi täältä >>

Suositellut artikkelit

Nuorekkaat kasvot luonnollisesti: Hoida ihoasi lempeästi 

Peilistä katsoo tutut kasvot, mutta ajan myötä iho muuttuu – kimmoisuus heikkenee, kosteustasapaino horjuu ja juonteet syvenevät. Ikääntyminen on väistämätöntä, mutta miksi joidenkin iho säilyttää nuorekkaan hehkunsa pidempään? Ulkoiset tekijät jättävät jälkensä ihoon; elintavoilla on suurempi merkitys kuin usein ajatellaan. Luonnolliset hoitokeinot auttavat ihoa pysymään kauniina ja elinvoimaisena.

Aloita kehosi kevätsiivous – Voikukka tukee maksaa ja aineenvaihduntaa

Kehon kevätsiivoukseen ei välttämättä tarvita kalliita kuureja tai eksoottisia superfoodeja. Voikukka, tuo kirkkaankeltainen niittyjen ja pientareiden tähti, on paljon enemmän kuin lapsuuden leikkikukka tai rikkaruoho, jota kitketään kukkapenkeistä. Se on yksi luonnon monipuolisimmista ja voimakkaimmista villiyrteistä, jonka juuret ulottuvat syvälle kansanparantamisen historiaan. Voikukka puhdistaa, vahvistaa ja ravitsee kehoa.

Hengitä helpommin: Luonnolliset ratkaisut hengitystieongelmiin

Kullankeltainen kurkuma on tunnettu ja arvostettu ympäri maailmaa sekä sen ainutlaatuisen maun että terveyshyötyjen vuoksi. Alunperin Intiasta kotoisin oleva kurkuma on ollut keskeinen osa sekä ayurvedista että kiinalaista lääketiedettä tuhansia vuosia. Sen aktiivinen yhdiste, kurkumiini, on vastuussa sen monista terveysvaikutuksista, joita ovat muun muassa tulehdusta ja oksidatiivista stressiä ehkäisevät ominaisuudet.

Kurkuman kiehtova maailma: Väriä ja voimaa terveysihmeestä

Kullankeltainen kurkuma on tunnettu ja arvostettu ympäri maailmaa sekä sen ainutlaatuisen maun että terveyshyötyjen vuoksi. Alunperin Intiasta kotoisin oleva kurkuma on ollut keskeinen osa sekä ayurvedista että kiinalaista lääketiedettä tuhansia vuosia. Sen aktiivinen yhdiste, kurkumiini, on vastuussa sen monista terveysvaikutuksista, joita ovat muun muassa tulehdusta ja oksidatiivista stressiä ehkäisevät ominaisuudet.

Värien voima: Kasvisten salaiset terveyshyödyt

Kasvisten kaunis värikirjo on paljon enemmän kuin silmänruokaa. Jokainen väri lautasella kertoo ravinteista, jotka tukevat kehosi hyvinvointia. Punainen suojaa sydäntä, vihreä puhdistaa elimistöä, oranssi vahvistaa silmien terveyttä ja violetti edistää aivojen toimintaa. Eri värejä syömällä saat käyttöösi laajan kirjon fytokemikaaleja, vitamiineja ja antioksidantteja, jotka edistävät kokonaisvaltaista terveyttä. Ravintotieteessä puhutaan usein ”sateenkaariruokavaliosta,” jolla viitataan värikkääseen ja monipuoliseen syömiseen. Tämä ruokavalio ei vain takaa monipuolista ravintoaineiden saantia, vaan se myös tukee kehon puolustusjärjestelmää, parantaa energiatasoja ja auttaa ehkäisemään kroonisia sairauksia.

Koivunlehden salattu voima – Kevään terveyspommi ravintona ja rohtona

Kevät herättää luonnon eloon – ja samalla tarjoaa meille jotain arvokasta: ensimmäiset villiyrtit. Yksi niistä on vaatimaton mutta ravinteikas koivunlehti, joka kätkee sisäänsä hämmästyttävän määrän terveyttä edistäviä yhdisteitä. Kun koivut puhkeavat hiirenkorville, on aika hyödyntää tämä suomalaisen metsän oma superfood. Koivunlehtiä voi käyttää niin ravinnoksi, rohdoksi kuin kauneudenhoidossakin – ja kaikki tämä suoraan lähiluonnosta, ilmaiseksi.

Heräsikö ajatuksia? Jaa mietteesi ja kommentoi alle. :)